Институције Републике Српске су предузеле активности на креирању базе података исељеника и њихових удружења, узимајући у обзир значајан број држављана Републике Српске у дијаспори, као и велики потенцијал за сарадњу.

Регистар дијаспоре који обједињава података о физичким и правним лицима и удружењима у дијаспори, са циљем успостављања и развијања сарадње између институција Републике Српске и дијаспоре, као и планирања активности институција на будућој сарадњи.

Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу је покренуло промотивну кампању за упис у Регистар дијаспоре грађана, организација и удружења из Републике Српске који су у иностранству. Израдом промотивног спота, са упутствима за пријаву, настојали смо да приближимо сам процес пријаве!

Регистар дијаспоре је доступан на интернет страници www.dijasporars.com/registar-dijaspore/ на којој се пружају опције Региструј се као физичко лице и Региструј се као правно лице. Избором једне од понуђених опција, а потом и попуњавањем одговарајућих поља, веома брзо ћете се уписати у Регистар.  Подаци из Регистра дијаспоре чувају се у складу са прописима којима се уређује заштита личних података.

Желимо на овај начин да се још јаче и чвршће повежемо, да отворимо могућности за сарадњу у многим областима друштвеног, културног, привредног и научног живота, а истовремено да јачамо повезаност припадника дијаспоре и Републике Српске и тиме дамо допринос очувању и јачању националног идентитета.

Овим путем, позивамо све припаднике дијаспоре да се упишу у Регистар и званично начине први корак на успостављању сарадње која би била значајна за Републику Српску и дијаспору.

Видео – Регистар дијаспоре