У Бањалуци је отворен други Форум дијаспоре, који се одржава под покровитељством предсједнице Републике Српске, Жељке Цвијановић. Дводневни форум окупио је око 200 учесника из више од 30 земаља, европских али и прекоокеанских. Циљ је јачање привредне и културно-научне сарадње између Српске и српског народа у расијању.

Бањалука је данас и сутра мјесто окупљања Срба из матице и иностранства, али и страних држављана који су заинтересовани за развој Републике Српске, али и оних који изучавају српски језик, нашу историју и културу. Намјера институција Српске је да то буде омогућено гдје год постоји српска заједница.

– Ми посматрамо дијаспору Републике Српске као велики ресурс, али смо свјесни да она не може да покаже свој пуни потенцијал уколико није везана уз институције и све активности које чинимо дуги низ година иду ка томе да направимо институционалну везу са нашим људима у свијету – рекла је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Форум је прилика за унапређење сарадње матице и дијаспоре, а Влада је почетком године, у оквиру Министарства за европске интеграције, успоставила Одјељење за институционалну сарадњу и дијаспору, као тачку сарадње.

– Очекујем да овај форум донесе резултате нашим људима овдје, али и ван граница. Поред културне, спортске и других облика сарадње ми желимо да повежемо и привреднике из дијаспоре са нашим привредницима. На томе Влада интензивно ради – истакао је премијер Радован Вишковић.

Резултате Народне скупштине Републике Српске, дијаспори је представио предсједник Недељко Чубриловић. Истиче да је ријеч о најефикаснијм парламенту, једином у БиХ који извршава своје обавезе према програму рада, али и своје обавезе на путу БиХ према ЕУ.

– На путу ка ЕУ вааш подршка је значајна, јер је чланоство у ЕУ наш циљ и наше заједнићко опредјељење. У државама у којима живите ви сте наши амбасадори – нагласио је Чубриловић.

Први форум, одржан прошле године, покренут је на иницијативу и под покровитељством тадашњег предсједника Републике Милорада Додика, с циљем успостављања трајних механизама за јачање привредне, културно-научне и друге сарадње Српске и Срба у иностранству.

– Разлог зашто смо почели са организоцањем овог форума настао је као одговор на покушаје запада да се у свијету наметне прича о некој дијаспори БиХ која је подразумијевала све људе који живе на овом простору. Али, наши људи нису на то пристали већ су жељели заједнички српски круг дијаспоре, и то је оно на шта смо реаговали – рекао је Милорад Додик.

Званичници Србије подржавају иницијативу руководства Српске да окупи Србе из региона и дијаспоре. Наглашена је и пракса заједничког наступа Српске и Србије, не само на дневнополитичком плану, већ и на стратешком у питањима која су од суштинског значаја за јединство српског народа.

– Србија и Српска стоје заједно једна уз другу на темељу споразума о специјалним и паралелним везама, једна другу подржавају. Оно у чему фактички наступају, нарочито од прошле године и првог форума, јесте и наша дијаспора – изјавио је изасланик предсједника Србије Никола Селаковић.

Одржан је и први панел о теми очувања националног, културног и духовног идентитета дијаспоре под називом „Улога институција Републике Српске, Српске православне цркве и невладиних организација у очувању идентитета Срба у иностранству“, са приједлозима идеја и стратегија.

Епископ дизелдорфски и цијеле Њемачке Григорије истакао је да је његов утисак о српској дијаспори након непуне године дана боравка у тој земљи да она има огроман интелектуални потенцијал.

– То је народ који има невјероватне појединце, народ који тражи да буде уједињен – рекао је епископ Григорије.

Живадин Јовановић, некадашњи министар спољних послова СРЈ, рекао је да су повезивање и јединство изузетно стратешки значајни.

– Међутим, Србија, као матица, је изложена стратешким притисцима око отимања Косова и Метохије, док је Република Српска суошена са притисцима унитаризацији, уз доминацију – истакао  је Јовановић.

Другог дана форума планирана су још два панела – „Дијаспора за развој Српске“ и „Дијаспора за 21. вијек“. Учесницима Форума биће представљена Стратегија за сарадњу са дијаспором Републике Српске, а све њих органован је и туристички обилазак Бањалуке.