Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је основни циљ Форума дијаспоре, који се организује другу годину заредом у Бањалуци, чвршће повезивање институција Републике Српске са дијаспором.

– Број учесника данашњег форума, али и оних са којима одржавамо везу и реализујемо одређене активности, говори о томе да постоје и интерес и потреба да радимо и дјелујемо заједно. Кроз нашу сарадњу ми показујемо спремност да заједнички водимо рачуна о националним, економским, политичким, културним и другим питањима која су од значаја за Републику Српску, о очувању идентитета, али и да проналазимо рјешења за проблеме са којима се суочавају наши људи, ма гдје живјели – рекла је Цвијановићева.

У обраћању учесницима Другог форума дијаспоре у Бањалуци, предсједница Републике је нагласила да се ови циљеви реализују кроз блиску сарадњу институција Републике Српске и Србије, подсјетивши да је увијек потенцирала да је за Српску, њену будућност и њен развој, важан сваки човјек, без обзира да ли живи у Републици Српској или изван ње.

– Управо вођена том идејом, и раније као министар, потом као премијер, а данас као предсједник Републике, увијек сам уз редовне активности улагала напоре да нашу дијаспору институционално повежемо са Републиком Српском. Иницијатива коју је прошле године покренуо тадашњи предсједник Републике Милорад Додик да кроз овакав форум окупимо дијаспору и у нашим институцијама у Српској додатно је ојачала ту везу – рекла је Цвијановићева.

Она је изразила захвалност представницима Српске православне цркве и разних удружења, која окупљају наше људе, што су помогли да се успоставе контакти између институција Српске и наше дијаспоре, наводећи да су Црква и удружења суштински важни за очување идентитета, те да им институције Републике Српске у томе помогну.

– Стога сам с њима договорила да ћемо у сарадњи са Србијом, настојати да системски дефинишемо подршку како бисмо тамо, гдје постоје веће заједнице и довољан број дјеце школског узраста, организовали наставу српског језика и националне групе предмета. Задовољна сам што ћемо овогодишњи форум искористити и за консултације у вези са израдом стратегије Републике Српске која се бави питањем дијаспоре, у коју ће бити укључено и питање наставе српског језика и националне групе предмета – нагласила је Цвијановићева.

Предсједница Републике је оцијенила да добро напредује и пројекат мапирања и идентификације наше дијаспоре, који ће такође олакшати системску комуникацију и унапређење модела сарадње институција Републике Српске са дијаспором.

– Захваљујући том пројекту, данас имамо много већа знања о томе гдје и како живе наши људи у иностранству, како су организоване наше заједнице, ко су успјешни људи нашег поријекла који раде у институцијама других држава, међународним организацијама, невладином сектору, здравству, универзитетима, бизнису у различитим земљама свијета. Захваљујући њима, успјели смо да помогнемо у рјешавању одређених проблема с којима је била суочена наша заједница, али и да повежемо одређене пословне људе и обезбиједимо усавршавања за наш кадар из разних области у иностранству – истакла је Цвијановићева.

Она је указала и на улогу дијаспоре током различитих фаза развоја Српске, наводећи да не постоји тешак период, изазов или бреме у ближој или даљој историји које Срби у расејању нису подијелили са својим сународницима у матичним земљама.

– Ми у Републици Српској дугујемо нарочиту захвалност нашој дијаспори на огромној финансијској, али и моралној помоћи коју су пружали током рата, као и за вријеме одређених катастрофа, какава је била и велика поплава из 2014.године. Већ деценијама наши људи који живе у иностранству, помажући своје породице које живе овдје, градећи куће или улажући у одређене послове, доприносе и развоју Републике Српске. Нарочито је важно то што је наша дијаспора данас, више него икада, саставни дио политичких процеса и наших напора на очувању статуса и позиције Републике Српске и на томе морамо посебно радити и у наредном периоду – рекла је Цвијановићева.

Она је оцијенила да је њихова улога важна и у процесу обједињавања напора које заједнички улажу институције Републике Српске и Републике Србије на очувању идентитета и дефинисању наших националних интереса.

– Обраћајући се нашим људима који живе у иностранству, одавно већ указујем да нама нису потребне донације и хуманитарна помоћ, већ да нам треба партнерства тамо гдје наши људи из дијаспоре имају могућност да овдје улажу, наравно, ако у томе и сами виде интерес. Треба нам помоћ и у преузимању одређених знања и пракси, привредни и пословни контакти, а поврх свега треба нам политичко јединство и заједничка активност на јачању политичке снаге Републике Српске – нагласила је Цвијановићева.

Зато је важно, рекла је предсједница Републике, да наша дијаспора буде укључена у политичке процесе у Српској, али и да, тамо гдје учествује у политичким процесима у земљама у којима живе, за политичку подршку коју дају заузврат траже боље разумијевање за потребе своје заједнице, али и за потребе и интересе Републике Српске.

Цвијановићева је истакла да је поносно што Република Српска, послије много изазова и тешких година које су иза нас, данас сигурно и одлучно корача у будућност, наводећи да је наша жеља да ту будућност, на обострано задовољство, градимо заједно са свим нашим људима у Српској, али и у дијаспори.

– Ми, нажалост, и даље живимо у оптерећујућим околностима, јер је БиХ дестимулативно окружење за било коју иницијативу, суочени смо са нападима на обиљежја и идентитет, на институције које су стубови државности и гаранција наше безбједности, али смо и поред тога успјели да изграђујемо нашу Републику, да обезбиједимо стабилност и функционалност наших институција и да постепено повећавамо плате, пензије, социјална давања – нагласила је предсједница Републике.

Она је навела да је остало још много тога што треба урадити, али да су институције Српске опредијељене да се ухвате у коштац са свим проблемима, јер је Република Српска једина гаранција за наш опстанак и наше једино сигурно окружење.

– Свакако, наша дијаспора представља значајан ресурс Републике Српске, али она свој пуни потенцијал не може исказати онда кад је изолована или отуђена од матице, већ само онда кад је везана за њене институције. Зато у нашем окупљању и нашим везама видим велику шансу за Републику Српску – истакла је Цвијановићева.

Чињеница да на Форуму дијаспоре уз учеснике из европских земаља имамо и оне који су дошли из далеке Аризоне, Аустралије, Јужне Америке, каже Цвијановићева, потврђује управо оно што је недавно рекла, а то је да не постоји даљина која ће нас спријечити да будемо заједно или која ће умањити осјећај да смо једно и да припадамо једни другима.

– Више од 200 представника наше дијаспоре из више од 30 земаља свијета, који присуствују овом форуму, показује да је Република Српска наша кућа, ма гдје живјели, а порука коју данас шаљемо јесте да нашу кућу желимо заједно да чувамо, изграђујемо и унапређујемо – поручила је предсједница Републике Српске, захваливши свим учесницима који су дошли на Форум дијапсоре, у Бањалуку и Републику Српску.

 

 

Извор РТРС