Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас у Бањалуци да је Форум дијаспоре оправдао очекивања, јер су изнесена бројна мишљења, поруке и идеје о унапређењу сарадње са дијаспором које ће допринијети развоју Српске, што је заједнички циљ.

“У име институција Републике Српске, Владе, предсједника и своје име захваљујем најсрдачније што сте учествовали на Форуму и дали допринос унапређењу сарадње матице и дијапоре”, рекао је Вишковић на затварању Форума дијаспоре.

Он је захвалио људима који су дошли из различитих дијелова свијета и подијелили искуства која могу бити од значаја за Српску.

Вишковић каже да је на Форуму истакнута важност националног, културног и духовног идентитета дијаспоре, што су препознале институције Републике Српске, Српска православна црква и невладине организације.

“Сарадњом са представништима Српске, дјеци у иностранству биће омогућено да изучавају матерњи језик, историју и културу, а важно је користити капацитете дијаспоре с циљем привредног и економског јачања Српске”, навео је Вишковић.

Он је нагласио да ће Влада са Привредном комором и локалним заједницама радити на привлачењу инвестиција гдје ће окосницу чинити привредници који дјелују ван граница Српске.

“Важно је што сте показали спремност и вољу да будете на услузи и да своје капацитете ставите на располагање Републици Стпској. Важно је доћи на страна тржишта, али још важније је на њима остати”, рекао је Вишковић.

Он је напоменуо да је неопходно прецизирати начин дјеловања и будућег рада што ће бити основ стратегије сарадње са дијаспором.

“У документ ће бити уграђени конкретни приједлози, сугестије и идеје које смо чули на Форуму. Потребно је системско повезивање капацитета у дијаспори, мапирање потенцијала у привреди, образовању и култури”, рекао је Вишковић.

Он је поновио да је опредјељење Владе да помогне Србима у расијању у очувању националног, културног и духовног идентитета.

Премијер Српске је позвао све да промовишу потенцијале Српске и буду они који ће привући инвеститоре.

Он је захвалио учесницима Форума, а посебно организационом одбору и напоменуо да ће наредни форум бити још већи.

Обраћањем Вишковића завршен је Други форум дијаспоре.

Клокић: Стратегија ће дефинисати мјере за унапређење односа са дијаспором

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић рекао је данас у Бањалуци да ће стратегијом за сарадњу с дијаспором бити дефинисане адекватне мјере које ће допринијети унапређењу односа Српске и дијаспоре.

“Циљ нам је заштита нашег писма, језика, културе и традиције. Стратегијом ће бити обухваћене ове области, али и начин сарадње са Српском православном црквом. Сарадња са дијаспором подразумијева и успостављање бољих контаката”, рекао је Клокић на Форуму дијаспоре, говорећи о стратегији за сарадњу са дијаспором Републике Српске.

Он је истакао да је неопходно успостављање институционалних оквира за све видове сарадње Републике Српске и дијаспоре.

“Покушавамо пронаћи трајни начин сарадње са дијаспором. Наш циљ је јачање односа и враћање међусобног повјерења, као и креирање еклектронских платформи за комуникацију”, додао је Клокић.

Он каже да бошњачка политика жели да створи вјештачку БиХ дијаспору, и то одавно раде.

“Они желе да црпе материјал за стратегију на нивоу БиХ и стварање дијаспоре. Зато смо одлучили да напишемо своју стратегију да нам је други не би наметали”, навео је Клокић.

Клокић је нагласио да је намјера Републике Српске да буде сачињен регистар дијаспоре.

“Циљ нам је креирање активне мреже да би могли да квалитетно размјењујемо информације. Значајан је и рад представништава Републике Српске, јер могу допринијети заштити угледа и значаја Српске и њених институција”, каже Клокић.

Он је напоменуо да је циљ Владе Републике Српске ширење мреже представништава, али након квалитетне анализе рада постојећих.

Клокић је рекао да ће, уз наведени документ, бити усвојен и акциони план за његову реализацију.

“Дијаспора је незаобилазан фактор у подизању економског стандарда у Српској. Она мора бити више укључена у свеобухватни развој Српске. Дијаспора би могла да каналише у Републику Српску знања и вјештине и помогне у повезивању институција”, закључио је Клокић.

 

Извор: СРНА