Дјеца српског поријекла из цијеле Европе овог љета моћи ће да уче и усаврше матерњи српски језик и ћириличко писмо у љетном кампу у Тршићу код Лознице, у родном крају творца српске азбуке Вука Караџића.

Министар без портфеља задужен за координацију активности и мера у области односа Републике Србије са дијаспором Ђорђе Милићевић јуче је о овом пројекту организације тематских љетних кампова за дјецу из дијаспоре упознао руководство општине Лозница.

Градоначелник Лознице Видоје Петровић и његови сарадници прихватили су са задовољством ту идеју и најавили да ће конкурисати за организацију љетног кампа управо у Тршићу, гдје ће малишани из српског расијања моћи да науче више о свом националном и културном идентитету, саопштено је из Кабинета министра Милићевића.

Цијели пројекат организације љетних кампова за младе из дијаспоре финансира Влада Србије, посредством Кабинета министра Милићевића, а очекује се учешће најмање 40 локалних самоуправа из цијеле Србије.

Циљ је да у камповима током овог љета борави најмање 10.000 малишана из дијаспоре и региона.

Милићевић је најавио и конкурс намијењен удружењима и невладиним организацијама, којим ће бити омогућена финансијска подршка за опремање културно-умјетничких друштава, спортских клубова, библиотека и допунских школа широм српске дијаспоре.

Извор и фото: СРНА