Представници СНСД-а и Уједињене Српске потписали су споразуме о сарадњи са Демократском партијом Срба у Сјеверној Македонији.

На састанку је истакнуто да ће Српска наставити да штити националне интересе Срба у Македонији и српског народа широм свијета.

Очување српског идентитета је задатак, а јединство – предуслов. Споразум је, кажу потписници, резултат дугогодишње сарадње и борбе да Срби у Македонији сачувају свој идентитет.

– Ми овим не желимо никога угрозити било гдје, ни у БиХ ни у Сјеверној Македонији. Само желимо да наставимо да се боримо за права загарантована Међународном конвенцијом, права на писмо, језик, вјероисповијест – каже Радован Вишковић, потпредсједник СНСД-а.

За заштиту националних интереса, Срби у Македонији обраћају се матицама, Србији и Српској, истиче Иван Стоилковић, предсједник Демократске партије Срба у Сјеверној Македонији.

– Потписивање овог споразума је потврда свега онога што смо радили у протеклих десетак година, а то је политика заштите српских националних интереса у Македонији и солидарности са српским народом ма гдје живио – додао је Стоилковић.

– Ми своју повезаност темељимо на властитом идентитету, европским концептима заштите права на културу, вјеру, слободно политичко изражавање и поносни смо што смо повезани – рекао је Ненад Стевандић, предсједник Уједињене Српске.

Стоилковић је једини у парламенту Сјеверне Македоније гласао против једностраног признања самопроглашеног Косова и Резолуције о Сребреници. У очувању српског гласа у 14 локалних скупштина у Сјеверној Македонији, Српска ће помоћи и на локалним изборима.

Извор: РТРС

Фото: СРНА