У просторијама Амбасаде Републике Србије у Бечу одржавана је свечаност поводом 15. септембра, дана којег су установиле 2020. године Влада Србије и Влада Републике Српске као Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Свечаност је отворио његова екселенција господин Небојша Родић, Амбасадор Републике Србије у Аустрији, који је нагласио важност обиљежавања овог празника. Он је казао како 15. септембар има велики значај за српски народ, с обзиром на то да је на овај дан 1918. године пробијен чувени Солунски фронт што се испоставило као одлучујући тренутак за слом Централних сила у Првом свјетском рату, у историји познатом као Велики рат. Такође је истакао важност српске заставе и казао да је она ,,понос, дика, сјећање на претке, снага за садашњост и истовремено подстицај за будућност“. Овом приликом његова екселенција Амбасадор Родић позвао је све оне који живе у Аустрији да наставе да обиљежавају овај празник.

Поред његове екселенције Амбасадора Родића, ову свечаност говором је уприличио и шеф представништва Републике Српске у Аустрији Младен Филиповић. Он је нагласио како је обиљежавање овог празника веома важан први корак у утемељењу идентитета српског народа, посебно у иностранству. Такође је рекао да је улога Српске православне цркве (СПЦ) веома значајна за цијели српски народ и да се кроз њу његује традиција, која представља темељ за будућне нараштаје.

Свечаности су присуствовали и представници Српске православне цркве, српских удружења, као и привредници.

Извор и фото: dunav.at