Генерална скупштина Организације српских студената у иностранству, под називом “Зимска ОССИлација” отворена је синоћ у Новом Саду, а присутне студенте који се образују у Италији, Њемачкој, Мађарској, Великој Британији, Словенији, Русији, Чешкој, Ирској, Турској, Француској, Холандији, Норвешкој, Америци, Аустрији, Белгији и Кини поздравила је чланица Градског већа за образовање Дина Вучинић.

“Нови Сад је универзитетски центар и седиште важних културних и образованих институција. Прошле године носили смо титулу Омладинске престонице Европе, а за неколико недеља бићемо и званично Европска престоница културе. Као такав, одувек је привлачио велики број младих људи и драго ми је што смо и данас домаћини студентима који се образују и усавршавају широм света”, изјавила је Дина Вучинић и додала “Ми препознајемо значај младих људи и радимо на томе да им пружимо најбоље услове и да их задржимо у Србији, омогућавајући реализацију значајних пројеката и обезбеђујући добру пословну климу и садржаје за генерације које долазе.”

Нови Сад је већ сада препознат као центар информационих технологија и креативних индустрија у Србији, мjесто у којем послују свjетски признате домаће и иностране компаније. То јасно говори о томе да смо на добром путу и да наш град има свијетлу будућност, рекла је Вучинић.

Организације српских студената у иностранству броји око 2000 студената у иностранству, од чека је око 150 активних чланова, који свакодневно доприносе раду организације.

Према ријечима њихове предсједнице Анђеле Јанковић Организација постоји већ 25 година и дјелује кроз 23 огранка по читавом свијету, са тежњом да окупи и повеже српски интелектуални капитал расут по свијету.

“Трудимо се да све наше студенте који се школују у иностранству подстакнемо да се врате у матицу и да им на том путу помогнемо, а самим тим и допринесемо нашој земљи. Имамо добру сарадњу са Министарством омладине и спорта и Министарством за рад, а летос смо потписали споразум са Министарством спољних послова Републике Србије на основу којег се студентима омогућава пракса у дипломатско-конзуларним представништвима Србије широм света”, истакла је Анђела Јанковић.

“Зимска ОССИлација” траје два дана. Први дан су представљени пројекти које Организација реализује као и постигнути резултати, а другог дана манифестације биће одржана предавања и панел дискусије на теме циркуларне миграције и економије.

Извор: Телевизија српске дијаспоре-РТВ

Фото: Архив Војводине