У оквиру манифестације „Дани Српске у Србији“ министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић разговарао је са званичницима Града Суботице о јачању сарадње Суботице са Српском и градовима и општинама Српске, којима је представљена и Слободна зона Суботица.

Састанку Клокића са градоначелником Суботице Стеваном Бакићем и његовим сарадницима, присуствовали су и шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, сарадница у Представништву Татјана Дувњак, те представници градова и општина из Бањалуке, Приједора, Зворника, Модриче, Српца, Шамца, Рогатице, Сокоца.

Клокић је након састанка рекао да је било ријечи о томе како је пословна зона Суботица успјела да се изгради, као и да треба да буде примјер добре праксе како би је примијенили и у Републици Српској.

„Најбоље је учити од најбољих. А најбоља је пословна зона Суботице“, рекао је Клокић.

Он је изразио наду да ће у времену пред нама и у Републици Српској нека од локалних самоуправа имати прилику да оснује своју пословну зону по угледу на Суботицу.

„Ово је примјер како треба да развијамо привредне активности, јер је Србија за нас најзначајнији спољнотрговиснки партнер и очеујемо да овакви догађаји могу само допринијети још више развоју економије с обје стране Дрине“, рекао је Клокић.

Он је захвалио градоначелнику Суботице на топлом дочеку и што је Суботица домаћин манифестације Дани Српске у Србији, те изразио задовољство што је одређени број начелника из Републике Српске присуствовао састанку.

Цицовић је, захваливши се домаћину на пријему, подсјетио да Представништво Републике Српске у Србији ради на јачању сарадње народа из Републике Српске и Србије, те  истакао значај представљања добре праксе Слободне зоне Суботица представницима градова и општина из Републике Српске.

„Мислим да смо урадили најбоље представљањем Републике Српске, а у Суботици радимо најбољи посао за Српску и Србију“, рекао је Цицовић.

Он је подсјетио да су 2013. године почели први Дани Српске у Србији, а да ове године Република Српска слави 30 година постојања, те да Представништво обиљежава и десету јубиларну манифестацију „Дана Српске“ у десет градова широм Србије.

„Ове године смо настојали да представимо шта је то Република Српска данас и шта то Република Српска жели да буде у будућности. Мислим да смо то урадили на најбољи начин“, рекао је Цицовић.

Он је навео да је манифестацију „Дане Српске“  у Народном позоришту у Београду симболички отворио премијер Српске, а затвориће је вечерас у позоришту у Новом Саду премијер Војводине.

Градоначелник Суботице Бакић је рекао да сви ови догађаји иду у правцу реализације политике предсједника Србије Александра Вучића, односно пријатељства, братске слоге Републике Српске и Србије и грађења јединства два иста народа са обје стране Дрине.

Он је навео да су данашњи сусрети били конкретни и садржајни, као и да је гостима из Републике Српске презентована Слободна зона Суботица како функционише и постиже пословне успјехе.

Бакић је подсјетио да на протеклом сусрету са Цицовићем у фебруару 2021. године истакнуто да Суботица има велики потенцијал како са цијелом Републиком Српском, тако и са њеним градовима и општинама.

Он је додао да у Суботици дјелује више завичајних удружења, која су изузетно активна и представљају велики потенцијал за учвршћивање сарадње Србије и Српске.

Након састанка су Клокић и Цицовић посјетили Српски културни центар, а презентацији Слободне зоне Суботица су присуствовали представници  градова и општина из Републике Српске – из Бањалуке, Приједора, Зворника, Модриче, Српца, Шамца, Рогатице, Сокоца.

На пријему се обратила присутним и директор Управе за слободне зоне при Министарству финансија Србије Јасмина Штамбук.

Претходно је у Дечијем позоришту Суботица играна представа Дјечијег позоришта Републике Српске „Краљ Жабац“, а синоћ је у Српском културном центру „Свети Сава“ одржан концерт музичког састава „Катера“ из Источног Сарајева.

Извор и фото: Представништво Републике Српске у Србији