Поводом Дана државности Србије, Савез Срба у Штајерској организовао је, у просторијама хотела „Мариахилф“ у Грацу, манифестацију „Сретењски сусрети“.

Поред богатог културно-умјетничког програма, публици су се представиле све организације Савеза Срба у Штајерској.

Историчар Дејан Сегић је одржао предавање на тему „Српска револуција – од устаничког до уставног Сретења (1804-1835)“, а у програму су учествовали и Црквени хор храма Светих Ћирила и Методија из Граца, Просвјетина школа српског језика – Грац, КУД „Свети Сава“ Грац, Удружење „Kултурна баштина и идентитет интегритета“ из Граца, Удружење „Срби за Србе“ Аустрија, Спортски клуб „Обилић“ из Граца, др Ирина Карамарковић, предсједавајућа у Савјетодавном вијећу за странце у Грацу и Роберт Кротцер, савјетник за интеграције у Градској управи Граца.

Поред Младена Филиповића, шефа Представништва Републике Српске у Аустрији, манифестацији су присуствовали и амбасадор Републике Србије у Aустрији, Марко Благојевић, конзул Републике Србије у Aустрији, Милица Вучковић, Нада Кнежевић испред Привредне коморе Србије те чланови Управног одбора Савеза Срба у Aустрији.

„Заједно са Савезом Срба у Аустрији, и свим другим релевантним организацијама и институцијама, наставићемо да подржавамо пројекте српских клубова и удружења широм Аустрије. Важно је да заједно афирмишемо идеје које доприносе јединству српске заједнице у Аустрији“, рекао је Филиповић.

КУД „Вук Караџић“ из Штајера организовао је Фолклоријаду која је окупила велики број учесника из Горње Аустрије, а у госте су дошли и представници клубова из цијеле Аустрије, као и из Њемачке.

Догађају је присуствовао и Младен Филиповић, шеф Представништва Републике Српске у Аустрији, којем је овом приликом уручена захвалница за подршку и дугогодишњу успјешну сарадњу.

Извор: Представништво Реппублике Српске у Републици Аустрији – РТРС – СРНА

Фото: Представништво Републике Српске у Републици Аустрији