​У Бањалуци је јуче отворен дводневни „Балкан солар самит“ посвећен промоцији зелене енергије и заштити животне средине, а коме присуствује 50 еминентних стручњака и око 500 учесника из свијета.

Самит је прилика за компаније да представе производе и услуге потенцијалним инвеститорима из различитих сектора, обликујући чисту и паметну енергетску будућност.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је електрична енергија предуслов развоја и да ће се у наредном периоду више улагати у обновљиве изворе уз заштиту животне средине, те поручио да је дводневна конференција „Балкан солар самит“ добра прилика да се добију одговори на кључна питања из ове области.

– Очекујем да „Балкан солар самит“ постане традиционално мјесто окупљања. Самит има подршку Владе и наших компанија и драго нам је да смо домаћини овог значајног скупа – рекао је Вишковић.

Већ за данас, он је најавио разговоре са потенцијалним инвеститорима у сектор соларне енергије.

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић изразио је задовољство што је Бањалука домаћин ове значајне конференције, те истакао да су обновљиви извори енергије актуелна тема.

– Дајемо подршку овом самиту јер он све више поприма, не само регионални, него и међународни карактер и окупља стручњаке из цијелог свијета. Пратимо процес декарбонизације и преузимање директива ЕУ с циљем испуњавања приоритета из зеленог плана за Западни Балкан – рекао је Клокић.

Он се нада да ће учесници овогодишњег самита, размјеном искустава и знања, доћи до рјешења која ће омогућити реализацију нових пројеката.

Министар Клокић је учествовао на првом панелу под називом „Улога и значај соларне енергије на путу ка карбонској неутралности“.

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац оцијенио је да је одржавање „Балкан солар самита“ потврда да су препознате политике Републике Српске у развоју енергетског сектора.

Он је нагласио да ће Министарство које води и даље давати подршку промоцијама свих напора ентитетских структура на јачању енергетског сектора и његових потенцијала.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић истакао је да је Српска веома активна у процесу декарбонизације, те да је „Балкан солар самит“ прилика да се размијене искуства у тој области.

Ђокић је навео да је крајњи циљ да се процес декарбонизације оконча до 2050. године, додајући да ће на самиту, бити размијењена искуства стручњака, будућих инвеститора и доносиоца законодавних рјешења.

На самиту су и представници локалних заједница, Електропривреде Републике Српске, јавних предузећа из Српске, као и компанија из иностранства.

Извор: Влада Републике Српске – РТРС

Фото: Влада Републике Српске