Промоцијом културног добра „Змијањски вез“ чува се традиција, али и подиже свијест о значају очувања укупног нематеријалног културног насљеђа Републике Српске, речено је у Хуманитарном удружењу жена „Дуга“ из Бањалуке.

Од 2013. године „Змијањски вез“, који се налази на Унесковој листи, ово удружење је промовисало на 16 фестивала и изложби у БиХ, региону и Европи, 12 сајмова, 10 модних ревија, те више од 25 разних курсева и радионица.

Удружење „Дуга“ поставило је себи задатак да промовише и едукује младе о „Змијањском везу“, као највећем нематеријалном културном благу, па су тако чланице овог удружења успјеле да извезу и најдужи традиционални пешкир на свијету у змијањском везу.

– Пешкир је дуг 31 метар, на њему је радило 43 везиље, од тога смо имали 12 дјевојчица и дјечака из Мале школе змијањског веза 2021/2022. На пешкиру се налази 155 мотива, а завршен је за мање од осам часова. Рекорд је постигнут у три категорије: најдужи традиционални пешкир на свијету, највећи број везиља које је радило на пешкиру и најбрже извезен пешкир – 7 часова и 47 минута – истакли су у Удружењу „Дуга“.

Пројекат „Дугин пешкир у змијањском везу за свјетски рекорд“ изњедрио је документарни филм „Дугин вез по пешкиру“ и изложбу фотографија, а већ идуће године у плану је да се пешкир, филм, изложба и пратећи садржај представе у Србији.

Из Удружења „Дуга“ подсјећају да је Мала школа змијањског веза покренута 2021. године, коју је до данас успјешно завршило 60 полазника.

Пројекат је намијењен дјеци од осам до петнаест година, како би на креативан начин искористили слободно вријеме на школском распусту, те научили технику израде змијањског веза и подсјетили се на културно насљеђе и традицију.

– Све радове који настану у Малој школи финализирају чланице Дуге заједно са дјецом из креативног тима и на тај начин настаје цијела колекција употребних предмета са орнаментима змијањског веза: огрлице, привјесци, појасеви, обиљеживачи, вез у раму. Сви радови су у продаји у вријеме манифестације „Кочићев збор“, а сав приход намијењен је у хуманитарне сврхе – истакли су у Удружењу „Дуга“.

Хуманитарно удружење жена „Дуга“ постоји већ 31 годину и прва је невладина организација оформљена у Републици Српској која окупља све већи број заљубљеника у старе занате и женске ручне радове.

Удружење је члан мреже која се бави заштитом и промоцијом културно-историјског насљеђа широм Европе и свијета.

„Змијањски вез“, познат и као „плави вез“, који је специфична техника коју су практиковале жене на Змијању, селу код Бањалуке, представља први елемент који је уписан на Унескову листу нематеријалне културне баштине човјечанства са простора БиХ.

Извор: РТРС – СРНА

Фото: РТРС