У Зрењанину је градоначелник Симо Салапура заједно са својим сарадницима уприличио пријем за делегацију Републике Српске коју су чинили Горан Вучић, шеф кабинета министра, Млађен Цицовић, шеф Представништва Републике Српске у Србији, и Јелена Кусмук и Татјана Дувњак, савjетници у Представништву Републике Српске у Србији.

„Манифестацију смо отворили 20. септембра у Народном позоришту у Београду у присуству највиших званичника Српске и Србије, одакле су послате потпуно јасне поруке, поруке које су и мото наше манифестације, да је најважнији посао за наш народ, посао који је везан за очување нашег ћирилице и да ћемо само јединствени и сабрани са потпуно јасно очуваним националним идентитетом обезбедити себи будућност и као такви ћемо знати сигурно да дефинишемо и све оно што је економија, што је развој нашег народа, јер наш народ је и у претходном периоду показао да борећи се за своју слободу увек је потпуно јасно слао поруку да колико му је важна његова слобода, толико је и важна слобода свих народа који живе са нама на овим просторима“, навео је Цицовић.

Шеф кабинета министра за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Горан Вучић истакао је да се „Дани Српске у Србији“ одржавају у Зрењанину већ осму годину заредом и постају традиционални догађај у овом граду.

„Данас смо разговарали о успостављању привредне сарадње града Зрењанина и генерално Републике Српске“, рекао је Вучић.

Он је навео да је закључено да сигурно има простора за промоцију производа из Српске како у цијелој Србији тако и у граду Зрењанину.

„Радићемо на томе да организације које се баве тим послом успоставе сарадњу и да направимо модалитет како бисмо производе Републике Српске приближили Србији, али и производе Србије приближили Српској“, рекао је Вучић.

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура изјавио је да традиционална манифестација „Дани Српске у Србији“ профилише идентитет српског народа и да му је част што је Зрењанин у агенди богатог програма и овогодишње манифестације.

„Без идентитета нема народа, а наши народи су традиционално везани, суштински везани пореклом, а посебно неколико насељених места и делова града Зрењанина са деловима Републике Српске. Истакао бих одличне и братске везе са градовима Бијељина, Лакташи и Требиње са којима имамо дугогодишњу сарадњу, а сада на овај начин покушавамо ту сарадњу да унапредимо и видимо како и на који начин Дрина може бити линија спајања, а  не одвајања и већ сада чули смо неке лепе идеје које можемо реализовати у наредном периоду“, рекао је Салапура.

Након састанка, делегација Републике Српске је заједно са градоначелником и његовим сарадницима присуствовала у Културном центру Зрењанина концерту етно групе „Траг“ из Бањe Луке.

У Краљеву се делегација Републике Српске коју чине др Љубодраг П. Ристић, предсједник Друштва „Свети Сава“, проф. др Александар Милановић са Филозофског факултета у Београду, Александар Пејаковић, предсједник скупштине Студентског позоришта из Бање Луке и Ана Љутић, сарадник у Представништву Републике Српске у Србији састала у Градској управи са др Предрагом Терзићем, градоначелником Краљева и Милошем Милишићем, помоћником градоначелника за културне манифестације.

Градоначелник Краљева Предраг Tерзић истакао је током пријема да је сарадња са Републиком Српском веома добра и да очекује да ће у наредним годинама бити још боља.

Након пријема код градоначелника Краљева, у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“ говорили су др Љубодраг П. Ристић на тему „Улога Друштва „Свети Сава“ у очувању српске културе и традиције некад и сад“ и проф. др Александар Милановић на тему „Повеља бана Кулина као најстарији споменик српског народног језика и симбол српске културе“.

Програм у Краљеву завршен је у Краљевачком позоришту, гдје је Бањалучко студентско позориште одиграло представу „Након представе“.

Манифестација „Дани Српске у Србији“ настављена је 23.09.2023. године у Суботици и Крушевцу.

У Суботици се делегација Републике Српске коју чине Млађен Цицовић, шеф Представништва Републике Српске у Србији, академик Драго Бранковић, генерални секретар АНУРС, академик Ново Пржуљ и Зоран Говедар, дописни члан АНУРС, састала са Стеваном Бакићем, градоначелником и представницима града Загорком Панић, градским менаџером, Срђаном Самарџићем, чланом Градског већа за област привреде и Александром Медаковићем, директором Туристичке организације Суботица.

„Презадовољни смо разговором, поготово што су учествовали и чланови Академије наука и умјетности Републике Српске, који су пренијели све оно што Српска ради и што жели да ради када је ријеч о научној сарадњи са Србијом“, рекао је Цицовић и додао да је разговарано о досадашњој сарадњи Српске и Србије и ономе што предстоји како би она била још боља.

Градоначелик Суботице Стеван Бакић рекао је да му је изузетна част што је Суботица један од 11 градова у којима се одржава манифестација „Дани Српске у Србији“.

„Суботица има изванредну сарадњу са Републиком Српском и свим њеним институцијама у свим областима друштвеног живота“, рекао је Бакић и указао на то да је у тој сарадњи огромну подршку и помоћ имао од Цицовића као шефа Представништва Српске у Србији, те да је сваке године подизана на виши ниво сарадња локалне самоуправе града Суботице са Републиком Српском.

У Српском културном центру „Свети Сава“ Академија наука и умјетности Републике Српске промовисала је едицију „Одрживи развој и управљање природним ресурсима Републике Српске“, о којој су говорили академик Драго Бранковић, генерални секретар АНУРС-а, академик Ново Пржуљ, уредник едиције и проф. др Зоран Говедар, дописни члан АНУРС-а.

Програм у Суботици завршен је у Великој већници Градске куће гдје је одржан концерт етно групе „Траг“ из Бањe Луке.

У Крушевцу се делегација Републике Српске коју чине Тања Ђаковић, помоћник министра просвјете и културе, Данијела Павловић, начелник одјељења у Министарству просвјете и културе, Тања Тулековић, директор ЈУСП „Доња Градина“ и Борислав Максимовић, савјетник у Представништву Републике Српске у Србији састала у Градској управи са Јеленом Тодоровић, помоћником градоначелника, Светланом Видановић, начелницом за друштвене дјелатности и Николом Пантелићем, директором Народног музеја у Крушевцу.

Помоћник градоначелника Јелена Тодоровић пожељела је добродошлицу делегацији Републике Српске и упознала их са историјим и традицијом Крушевца, као и пројектима који се реализују у том граду, истакавши да јој је изузетно драго што је град Крушевац већ трећи пут домаћин манифестацији „Дани Српске у Србији“ и да ће увек бити расположени за размјену искустава, повезивање и сарадњу са Републиком Српском.

Помоћник министра просвјете и културе Републике Српске Тања Ђаковић истакла је да Република Српска и Србија, без обзира на границе, имају јединствено културно насљеђе и зато треба заједнички да га његују. Она је указала да би због подизања свијести о потреби његовања културе сјећања било значајно да што више Крушевљана, а нарочито младих, посјети изложбу фотографија и докумената „Концентрациони логор Јасеновац 1941. године“, која је синоћ отворена у Народном музеју у Крушевцу и трајаће до 6. октобра.

Она је нагласила да су овакве изложбе прави пут да истина допре до јавности, нарочито до младих, јер је култура сјећања нешто што је јако важно.

„Не зато да учимо да мрзимо друге, него да нам се такве страхоте не понове“, рекла је Ђаковићева.

Борислав Максимовић, савјетник у Представништву Републике Српске у Србији, навео је да је циљ манифестације „Дани Српске у Србији” да промовише културу Републике Српске и да је представи Србији, као и да се остваре конекције између умјетника Србије и Српске, како би они и након манифестације могли да наставе и унапређују остварену сарадњу.

У Крушевачком позориште је позориште „Путујући глумац“ играло представу „Седми дан“.

Манифестација „Дани Српске у Србији“ настављена је 24.09.2023. године у Сомбору пријемом код градоначелника Сомбора Антониа Ратковића. Делегација Републике Српске у саставу Горан Вучић, шеф кабинета министра за европске интеграције и међународну сарадњу, Борислав Максимовић, савјетник у Представништву Републике Српске у Србији и Мирослав Лазендић, предсједник Удружења „Корени“, разговарала је са градоначелником града Сомбора и његовим  сарадницима Анитом Стојаков и Срђаном Савићем, члановима Градског већа и Јованом Миљевић и Браниславом Сворцан, помоћницима градоначелника о свим облицима сарадње града Сомбора са Републиком Српском.

Шеф кабинета министра Горан Вучић је поручио домаћинима да треба да знају да у Републици Српској имају пријатеље и браћу, као и да је Влада Републике Српске увијек на услузи свим градовима и општинама у Србији.

„Нама много значи што је Сомбор домаћин манифестације „Дани Српске у Србији“. Та манифестација је један од најљепших догађаја, гдје ми настојимо да промовишемо све потенцијале Српске, којих је много. Ми радимо све да их приближимо грађанима Србије и то ћемо чинити још боље и још више“, рекао је Вучић и захвалио Сомборцима за топли пријем.

Савјетник у Представништву Републике Српске Борислав Максимовић рекао је да су Сомборци увијек показивали поштовање према Републици Српској и пазили људе који су разним поводима и у тешким временима преко Дрине долазили у овај град. Он је истакао и да су људи поријеклом са простора Републике Српске сасвим сигурно дали допринос у развоју Сомбора.

Градоначелник Сомбора Антонио Ратковић истакао је да је Сомбор до сада имао добру сарадњу са Вишеградом и Источним Сарајевом, као и са Требињем.

„И до сада смо имали лепу сарадњу са градовима и општинама у Српској, али желимо да је унапредимо, посебно у областима културе и образовања“, рекао је Ратковић.

У Народном позоришту је одржан концерт етно групе „Траг“ из Бање Луке.

Манифестација „Дани Српске у Србији“ настављена је 25.09.2023. године у Чачку и Бајиној Башти, гдје је наступила група „Оне Три“ из Бања Луке и музички састав „Катера“ из Источног Сарајева, а представљена је и едиција „Одрживи развој и управљање природним ресурсима Републике Српске“.

У Чачку je градоначелник Чачка Милун Тодоровић са сарадницима примио делегацију Републике Српске у саставу Млађен Цицовић, шеф Представништва Републике Српске у Србији, академик Драго Бранковић, генерални секретар АНУРС, академик Ново Пржуљ, Зоран Говедар дописни члан АНУРС, Јелена Кусмук и Татјана Дувњак, савјетници у Представништву Републике Српске у Србији.

На састанку се разговарало о могућностима бољег повезивања Чачка и Републике Српске, наставку његовања заједничке традиције и културе, као и давању подршке свим пројектима и програмима који за циљ имају сарадњу, нарочито сарадњу младих људи, али и културних установа.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић рекао је да су Срби у Српској и Србији један народ и поручио да га радује сарадња младих у свим областима, а највише економска и сарадња у научној области.

„Наш Институт за воћарство, који је један од најбољих у Европи, Факултет техничких наука, Агроекономски факултет и Научнотехнолошки парк – стручна, научна заједница вам стоје на располагању. Ми смо увек расположени да финансирамо и студијска путовања и едукације наших професора где кажете у Српској“, додао је Тодоровић.

Он је истакао да Чачак има одличну сарадњу са већином начелника и градоначелника општина и градова у Републици Српској.

„То је важно јер без јаке Србије нема ни јаке Српске, а без што јаче Српске ми смо слаби. На истом смо путу и желимо да се ојачају везе што дубље и што снажније. Поштујемо све вере и нације, али морамо да знамо да смо Срби, православци, да желимо и српску културу и српску привреду и размену српских добара“, навео је Тодоровић.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је, након пријема код градоначелника да су односи Србије и Српске у посљедњих 10 година на изузетно високом нивоу.

„Први пут имамо ситуацију да Република Српска и Србија заједнички дефинишу све стратешке пројекте и заједнички се договарамо о коришћењу природних ресурса“, рекао је Цицовић.

Он је указао да је најважније да радимо послове везане за очување идентитета српског народа, очување наше културе, традиције, нашег српског језика, наше ћирилице и наше вјере православне и указао на потребу јединства и сабрања, истичући да је и циљ манифестације „Дани Српске у Србији“ управо културна сарадња и повезивање и умрежавање наших људи, како би могли да наставе да сарађују и развијају пројекте који су у фунцији јачања и оснаживања односа Српске и Србије.

Чланови АНУРС и шеф Представништва Републике Српске у Србији разговарали су претходно са деканом и професорима Агроекономског факултета о будућој сарадњи у области развоја пољопривреде и очувања природних ресурса.

У Бајиној Башти у Установи „Култура“ одржан је концерт музичког састава „Катера“ из Источног Сарајева.

Претходних дана у Бајиној Башти, Омладински центар „Дрина“ из Бајине Баште уз подршку општине Бајина Башта приредио је изложбу „Археолошки музеј Римски Муниципиум Скелани Сребреница“ и промоције књига: „Скупо плаћена победа“ Сребреница 1992-1995, аутора Цветка Стојкановића, „Злочин геноцида над Србима у Сребреници у Другом светском рату“ аутора Драга Мастиловића и „Злочини окупатора кроз збирку докумената из архива земаљске комисије БиХ за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача“ аутора Данијеле Мрде. Такође, у оквиру овог допунског програма у Бајиној Башти позориште „ДИС“ из Бања Луке извело је представу „Магареће године“.

Извор и фото: Представништво Републикe Српске у Србији