Анализа тржишта с циљем повезивања предузећа из Српске посебно из металне, дрвне и прехрамбене индустрије са компанијама из Аустрије, кључна је активност Представништва РС у Бечу.

Захваљујући сервису који је осмишљен у три фазе, домаћа извозно оријентисана предузећа имају веће шансе да дођу до аустријског тржишта и тамо учврсте своје позиције.

„Прва фаза је бизнис регистар, гдје се привредници из Српске могу регистровати, затим ‘Аутриџ’ програм који нуди анализу аустријског тржишта и бржу комуникацију са аустријским привредницима и трећа фаза је ‘Шоурум’ односно концепт продавница“, појаснио је за „Глас Српске“ шеф Представништва РС у Аустрији Младен Филиповић, нагласивши да Аустријанци посебно цијене квалитет наших производа.

Истакао је да се друга фаза тренутно интензивира те да увелико обилазе привреднике из РС и организују тренинге за њих у сврху припреме одласка у Аустрију.

„Радимо анализе тржишта по браншама, посебно за метал, дрво и прехрамбену индустрију, а осим тога радимо и анализе тржишта за конкретне фирме и омогућавамо директне контакте са аустријским партнерима што се тренутно интензивно ради са више од 150 предузећа из Српске“, рекао је Филиповић, нагласивши да увелико припремају терен за излазак домаћих компанија на аустријско тржиште.

Говорећи о „Шоуруму“, Филиповић подсјећа да та концепт продавница у Линцу постоји већ двије године те да су конкретни резултати већ видљиви. Наиме, фирме које се представљају у „Шоуруму“ већ имају партнере у Аустрији. Филиповић додаје да је план да концепт продавнице буду отворене и у Бечу, Грацу и Салзбургу.

„Планирамо да за наше произвођаче из прехрамбене индустрије омогућимо пласман производа у Аустрији. У сарадњи са „Шпар“ и „Реве“ групацијама већ смо неке наше прехрамбене производе убацили у њихове продавнице и то је конкретан резултат сарадње“, истакао је Филиповић.

Предвиђено је, додао је, и да буду представљене врсте дрвета те намјештај из Српске, а све с циљем што бољег пласмана домаћих производа на тамошњем тржишту.  Филиповић је позвао привреднике да искористе све ове могућности и направе први корак за што успјешнији наступ у Аустрији.

Младен Филиповић је истакао да осим анализе тржишта и повезивања домаћих са аустријским фирмама, Представништво РС помаже компанијама из Српске да се што боље представе на интернету.

„Помажемо око превода на њемачки и унапређења њихових интернет страница. На неки начин смо истурено комерцијално одјељење за наше привреднике“, рекао је Филиповић.

Извор: Глас Српске

Фото: РТРС