Грци ових дана по први пут имају могућност да на својим рафама купе поједине производе из Републике Српске. Лед је пробила фирма „Младегс пак“ из Прњавора, а на грчко тржиште улазе са брендом „Бонито“ који обухвата широку понуду производа.

Цијелу причу покренуло је Представништво Републике Српске које је, у сарадњи са Министарством за европске интеграције и међународну сарадњу, довело ову фирму на грчко тржиште.

„На маргинама сајма „Фрескон“ који се недавно одржао у Солуну договорили смо сарадњу и ово су први готови производи из Републике Српске који су се појавили на полицама грчких маркета. Колико је ово велика ствар, довољно је истаћи податак да чак ни Србија, која има већу привредну размјену са Грчком од Српске, у овом тренутку нема своје производе у њиховим маркетима.“, рекао је министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић.

За почетак, прехрамбени производи ове прњаворске фиме нашли су се на полицама Масутиса, најпознатијег и највећег маркета у Грчкој, који је распрострањен у читавој земљи и који броји  389 маркета. У Представништву кажу да ускоро настављају започети посао.

„Ово је свакако само почетак и у наредном периоду планирамо да отпочнемо преговоре око пласирања производа и у другим маркетима Грчке. Исто тако, поносни смо што је ово први пут да нашим људима у Грчкој можемо сугерисати да и далеко од отаџбине могу да купују домаће“, изјавила је шеф Представништва Републике Српске у Грчкој Јелена Јовановић.

У истом пакету, и Представништво у Аустрији је договорило сарадњу са трговачким ланцем Шпар, који својом мрежом пословница покрива територију цијеле државе, тако да и Аустријанци убудуће могу да купују ове производе произведене у Прњавору. Баш као и наши грађани који живе и раде у Аустрији, а желе да имају приступ домаћим артиклима.

„У разговору са нашим грађанима често чујем да им доступност омиљених прехрамбених брендова из Републике Српске, Србије и остатка региона значи много. Поред квалитета и потрошачких навика, важан сегмент представља и емотивна вриједност бренда. Те чињенице су свјесни и аустријски трговачки ланци. Не треба заборавити статистику и колико грађана из нашег региона живи и ради у Аустрији. Можемо рећи да доступност наших производа доноси вишеструке бенефите како за наше грађане, тако и за аустријске трговачке ланце“, рекао је Младен Филиповић, шеф Представништва Републике Српске у Аустрији.

За разлику од Грчке, ово нису први производи из Српске који су се пробили на аустријско тржиште. Традиционално највећи успјех тамо остварују сектори металургије и дрвне индустрије, а посљедњих година уочава се тренд раста интересовања за прехрамбене производе из Републике Српске. Представништво је купцима из Аустрије представило неке од домаћих брендова безалкохолних и алкохолних пића, а у плану је промоција домаћих органских производа.

Извор: Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу

Фото: Представништво Републике Српске у Републици Грчкој