Представништво Републике Српске у САД-у подржало је и учествовало на донаторској вечери за прикупљање новца за снимање играног филма о хирургу и добровољцу доктору Миодрагу Лазићу који је током ратова деведесетих година 20. вијека спасавао животе у Републици Српској Крајини и Републици Српској. Донаторско вече је организовано у храму Сабора српских светитеља у Мисисаги у Канади, а главни организатори вечери били су чланови Удружења Срба сарајевско-романијске области.

Међу многобројним званицама, донаторској вечери су присуствовали и њихова преосвештенства Епископ канадски Митрофан и Епископ новограчанички-средњезападноамерички Лонгин. Поред свештенства, вечери су присуствовали и амбасадор Србије у Канади Дејан Ралевић, као и генерални конзул Србије у Торонту Небојша Татомир. Учесници из многобројних градова Канаде и САД-а су овом приликом прикупили око 60 хиљада канадских долара.

Шеф Представништва Републике Српске у САД-у Обрад Кесић обратио се присутнима преносећи поздраве предсједника Републике Српске Милорада Додика и предсједника Владе Републике Српске Радована Вишковића, те подсјетио све присутне да је од изразите важности да се прича о овом великом човјеку прошири кроз све српске заједнице широм свијета.

„Важно је да се овај филм сними јер је прича доктора Лазића у исто вријеме и прича о стварању Републике Српске кроз велику жртву српских бораца, али и читавог српског народа, од којих су многи уградили своје животе у темеље наше Републике“, рекао је Кесић.

Доктор Миодраг Лазић преминуо је 14. априла 2020. године.

Он је 1991. године напустио мјесто хирурга у Нишу и запутио се у тадашњу Републику Српску Крајину.

Током рата у БиХ, као хирург, учествовао је у пробоју коридора у јуну 1992. године. Након тога се као добровољац јавио у ратну болницу „Коран“ на Палама.

Један је од оснивача ратне болнице „Жица“ у Блажују, код Сарајева, такорећи на самој линији фронта.

Остао је тамо пуних 40 мјесеци као једини хирург на подручју тадашњег Српског Сарајева, гдје је обавио више од 3.500 операција под пуном анестезијом.

За заслуге у спасавању живота Срба и људи других националности Његова Светост Патријарх српски Павле одликовао је Миодрага Лазића „Орденом Светог Саве“.

Република Српска одликовала је доктора Лазића Орденом Крста милосрђа, а Србија га је постхумно одликовала Орденом Карађорђеве звезде првог степена.

Извор: Представништво Републике Српске у Сједињеним Америчким Државама – РТРС – СРНА

Фото: Представништво Републике Српске у Сједињеним Америчким Државама