Република Српска опредијељена је за руску вакцину и гас, а планира гасификацију цијеле своје територије у реализацији пројекта „Балкански ток“, истакао је шеф Представништва Српске у Русији Душко Перовић.

Перовић је оцијенио да су односи Руске Федерације и Републике Српске одлични, да у Русији воле Српску.

– Ипак, не успијевају се потпуно реализовати сви планирани пројекти. Сматрам да би најбољом потврдом узјамне љубави и поштовања било формирање и развој дугорочних заједничких пројеката од узајамне користи – рекао је Перовић за „Руску газету“.

Говорећи о вакцинацији против вируса корона, Петровић је нагласио да у Републици Српској влада велико повјерење у руску науку.

Он је навео да су специјалисти из Српске добили сву неопходну документацију из Националног епидемиолошког и микробиолошког истраживачког центра „Гамалеја“ и да су је добро проучили.

Перовић је напоменуо да је у септембру 2020. године почео преговоре са Руским фондом директних инвестиција, да је у октобру те године потписан оквирни договор за куповину 1,2 милиона доза вакцине „спутњик ве“, а да је крајем јануара потписан договор за одређене серије у 200.000 доза.

– Ми смо платили аванс. Али, нажалост, још није до краја завршена испорука. Очигледно постоје неке објективне потешкоће – додао је он.

Перовић је нагласио да у Републици Српској јако рачунају на овај руски лијек.

– Крајем фебруара и у првој половини марта очекујемо завршетак прве уговорене испоруке вакцина. При томе, остаје и наша пријава за милион доза вакцина „спутњик“ – додао је Перовић.

Што се тиче руског гаса, Перовић је подсјетио да постоји договор о формирању заједничког предузећа између „Гаспром СПГ технологије“ и „Гас Рес“, које ће бити у Зворнику, а то ће бити прва фабрика за производњу у југоисточној Европи.

– Планирамо да узмемо најактивније учешће у изградњи гасовода „Балкански ток“, који је продужетак „Турског тока“. Усаглашавамо детаље са компанијом „Србијагас“, која би требала да изградио дио до Бијељине, а ми ћемо даље на својој територији продужити гасовод до Приједора, то је 348 километара – навео је он.

Перовић је навео да постоји пројекат о изградњи двије електростанице, које ће функционисати на гас.

– Друга етапа гасификације Републике Српске планира повезивање Бањалуке и других градова – додао је он.

Перовић је нагласио да у Републици Српској расте интересовање за изучавање руског језика, као и да руске грађане привлачи Српска, која има повољне цијене, одличну храну и климу.

– Главна препрека је отсуство директне авио-линије између Руске Федерације и Републике Српске. Нажалост, ситуација са пандемијом вируса корона, такође, је негативно утицала на наше планове у тој области. Почели смо преговоре са двије авио-компаније за одржавање бар једаног до два лета седмично – навео је он.

Он је подсјетио да је у октобру 2019. године организована успјешна тура по Републици Српској за руске новинаре, који су затим, путем својих текстова упознали руске читаоце о знаменитостима Српске.

Перовић је најавио да постоји замисао да се слично организује и за представнике највећих туристичких агенција из Русије.

Перовић је потврдио да би подржао идеју о оснивању организације у част Саве Владилавића Рагузинског – поријеклом из Херцеговине, уваженог дипломате и сарадника руског цара Петра Првог, а у којој би у извршном и управном одбору биле истакнуте јавне и политичке личности из Руске Федерације и Републике Српске.

– Свиђа ми се та идеја. Мислим да би формирање такве организације или фонда било јако корисно, допринијело би успостављању бољег међусобног разумијевања Русије и Републике Српске. Свестрано ћу подржати тај пројекат – додао је он.

Извор и фото: РТРС