Народна скупштина Републике Српске усвојила је Декларацију о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа.

У Декларацији усвојеној на Свесрпском сабору одржаном 8. јуна у Београду, указано је на неопходност српског националног окупљања и одлучено да Сабор буде одржаван редовно, сваке двије године, на којем би се заједно разматрала најважнија национална питања уз учешће представника Србије и Републике Српске, као и других представника српског народа из региона и свијета.

У Декларацији се наводи да Свесрпски сабор констатује да српски народ представља јединствену цјелину.

– Српски народ је кроз историју имао више држава са различитим називима, те полаже право да баштини своју богату традицију – пише у тексту Декларације.

Свесрпски сабор нагласио је да је Република Српска јединствен и недјељив уставноправни субјект који самостално обавља своје уставотворне, законодавне, извршне и судске функције у складу са Уставом БиХ – Анексом четири Дејтонског мировног споразума и чија територија не може бити отуђена мимо Устава и закона Републике Српске.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је да је ова декларација један од историјски најважнијих и најмоћнијих докумената српског народа у цјелини.

– Декларација говори о јединству српског народа и њоме се одговара на сва питања и зебње из прошлости и даје нам снагу да идемо даље – рекао је Додик.

Он је нагласио да се може очекивати да ће владе Српске и Србије и остале земље, гдје Срби могу да добију подршку, сачинити оперативне планове за спровођење Декларације.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да Декларација није усмјерена ни против кога и да се темељи на правима која имају сви народи на свијету и показује опредјељење Српске и Србије за очување мира.

Он је поручио да Декларација представља темеље за бивствовање српског народа.

Премијер Српске Радован Вишковић рекао је да су Срби из Републике Српске и Србије један народ и да је усвајање Декларације историјски чин за Српску и Србију.

Српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић истакла је да је Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа јасно избалансирана и урађена на начин да Српска и Србија буду спремне за будућност.

Навела је да је у Декларацији исказана подршка очувању Дејтонског споразума.

Извор: РТРС

Фото: СРНА