Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за координацију активности и мjера у области односа са дијаспором Ђорђе Милићевић отворио је у Засавици код Сремске Митровице први у низу тематских љетњих кампова за младе из дијаспоре, који ће се и овог љета одржати у 20 градова и општина широм Србије.

Милићевић је дјеци српског поријекла из пет европских држава поручио да је важно да буду најбољи амбасадори своје земље, као и да чувају свој језик, културу и традицију.

Он је истакао да је важно да малишани са својим другарима из окружења граде мостове пријатељства и да поштују државу у којој живе, а када заврше средње школе и факултете да дођу у Србију и да то знање и искуство које су стекли у свијету употријебе у својој матици.

Министар је подсјетио на то да је претходне године први камп за младе из расијања отворен управо у Сремској Митровици 11. јула, и изразио захвалност градоначелници Светлани Миловановић на личном доприносу у реализацији пројекта тематских љетњих кампова за младе из региона и дијаспоре.

Милићевић је додао да је кроз ове кампове прошле године прошло више хиљада младих српског поријекла из цијеле Европе, и изразио очекивање да ће и ове године у Србију доћи више од 5.000 малишана који ће, кроз дружење са својим вршњацима, усавршити знање матерњег језика, али и ојачати свој културни, етнички и вјерски идентитет.

Циљ је, како је нагласио, да се подстакну млади из дијаспоре за повратак у матицу.

Ове године биће организовано 20 љетњих кампова за младе на три тематске цјелине, и то научно-образовни и еколошки кампови, спортски кампови и кампови културно-умјетничких друштава.

Ово је једна од највећих акција окупљања младих из региона и дијаспоре у Србији, наводи се у саопштењу Кабинета министра без портфеља.

Извор: Влада Републике Србије

Фото: Душан Вељовић