Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић разговарала је јуче са министром просвете Републике Србије Славицом Ђукић Дејановић о конкретизацији сарадње договорене на заједничком састанку уочи Свесрпског сабора, када су утврђени  одређени правци дјеловања у области образовања.

„Наслањамо се на Споразум о специјалним и паралелним везама између Републике Српске и Србије и потписане меморандуме. Радиће се на јачању међуинституционалне сарадње, те сарадње између руководстава школа, те наставника и ученика, а  са циљем њеног унапређења. Тема разговора било је и изучавање  националних предмета,  што је био прироитет и у претходном периоду,  а како бисмо јачали националне вриједности и идентитет“, рекла је министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић на конференцији за новинаре одржаној послије овог састанка.

Министар просвете Републике Србије Славица Ђукић Дејановић истакла је да је радује што је овај састанак одржан непуних мјесец дана након претходног састанка и додала да је његов основни циљ продубљивање сарадње у области образовања.

„Договорили смо да 15. септембар буде први дан када ће се размјењивати посјете наставника и ученика између Србије и Републике Српске како би боравећи једни код других осјетили право гостопримство и учврстили везе“, рекла је министар Славица Ђукић Дејановић.

„Разговарано је о националној читанци уз коментар да ко добро познаје своју традицију, културу, језик и умјетност  може поштовати и све друге нације и бити модел и другима. Национална читанка ће бити доступна у првим и другим разредима основне школе као међупредметно средство за образовање младих. Треба едуковати и наставнике и учитеље у вези са тим и националним заједницама националних мањина послати поруку да је важно ићи тим путем да бисмо се уважавали, посебно у мултинационалним срединама“, нагласила је министар Славица Ђукић Дејановић.

Истакнута је и важност унапређења креативног размишљања и разумијевања код најмлађе дјеце кроз школске програме. Тема разговора била је и израда заједничких тестова који треба да служе за евалуацију и унапређење васпитања и образовања, а конкретизовани су и програми сарадње између актива и удружења директора предшколских установа, те основних и средњих школа.

Извор и фото: Влада Републике Српске