У Приједору је отворена „Поткозарска кућа“. Ријеч је о пројекту чији је циљ промоција, пласман и продаја домаћих производа приједорске регије. Управо због тога, почетак рада Поткозарске куће посебно је обрадовао мале произвођаче овог краја.

Нашироко познате поткозарске ракије, џемови, сокови, али и гастрономски специјалитети, козметика и сувенири произведени широм Поткозарја – све ово моћи ће да се нађе у приједорској Поткозарској кући. Домаћи произвођачи задовољни су, јер су напокон добили мјесто на којем ће моћи промовисати и продати своје производе.

Произвођач меда, Огњен Сиђак, каже да овакви догађаји много значе произвођачима, те да овакав пројекат огромно олакшање.

Далибор Јовић, из Пољопривредне задруге „Кооператива“, истиче да ово представља шансу да се продају производи, који се не могу наћи у другим трговачким објектима.

Отварање овог објекта допринијеће проширењу туристичке понуде у граду на Сани.

Осим Туристичке организације, у реализацији овог пројекта учествовали су приједорска Градска управа, Удружење „Програм Приједор“ из Трента у Италији и Агенција за економски развој града Приједора „Преда“.

– Ја се надам да ће овај један објекат бити јако добро посјећен од стране локалног становништва и туриста, и да ће бити један од репрезентативних објеката у нашем граду, а свакако тим и ширимо туризам, пропаганду, наше локалне произвођаче и оно што они производе с љубављу – додаје Дијана Араманда, директорка Туристичке организације Приједор.

Право на излагање и продају производа у Поткозарској кући имају регистрована пољопривредна газдинства, пољопривредни предузетници и предузетници регистровани у Градској управи који имају сертификате и дозволе неопходне за продају својих производа.

Из Удружења „Програм Приједор“ Тренто кажу да им је драго што се пројекат коначно отвара за јавност.

– Сматрамо да ће Поткозарска кућа бити један иницијатор за креирање нових радних мјеста. Посебно у области пољопривреде, микро и малих предузећа. Такође, Поткозарска кућа ће кроз своје активности пружати савјетодавне услуге – рекао је Раде Росић, из Градске управе Приједор.

Извор: РТРС

Фото: www.prijedordanas.com