Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић копредсједавао је данас сједници Међувладине мешовите комисије за националне мањине са Северном Македонијом.

Сједница, која је одржана први пут након 17 година, била је посвећена разматрању положаја српске заједнице у Сјеверној Македонији и македонске националне мањине у Србији, као и начинима за њихово унапређење.

Државни секретар оцијенио је да је данашњи сусрет историјски, истакавши да су власти двије државе искрено опредјељене да се националним заједницама омогући адекватно функционисање изван матичне земље.

Представници српске заједнице у Сјеверној Македонији и македонске националне мањине у Србији упознали су чланове двије делегације са моделима њиховог организовања, изазовима са којима се сусрећу и начинима за њихово превазилажење.

Представник македонске мањине похвалио је сарадњу са свим нивоима власти у Србији, наглашавајући да она често превазилази позитивно-правне прописе и обавезе које Србија, у складу са тим, има према Македонцима који живе у Србији.

Извор и фото: Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону