Нова управа Савеза Срба у Аустрији ради на остварењу свог циља окупљања Срба широм Аустрије и поновним активирањем српских удружења. У Грацу је тако одржан састанак Савеза Срба у Аустрији и Заједнице српских клубова у Штајерској, на ком је Заједница после више година застоја реорганизована. Тиме је омогућен приступ новим организацијама и сада постоје реални услови за остваривање заједничких циљева Срба – права на језик, постизање статуса признате етничке заједнице, увођења православне вjеронауке у школе и слично.

Горан Јовић, који је изабран за предсjедника Заједнице српских клубова Штајерске, каже да та кровна организација почиње да функционише испочетка, у много бољим околностима.

– Сматрам да смо сазрели и да треба искористити овај моменат. Урађена је реорганизација и сада само треба следити договор и радити за општи интерес, а не лични. За сада имамо три клуба и ту је реч углавном о културно-уметничким друштвима, а на састанку је још пет организација одлучило да нам приступи. Осети се нова енергија и треба наставити континуиран рад, одржавати састанке циркуларно, у свим покрајинама по једном, те два пута годишње у „централи“ – истакао је Јовић.

Члан Управног одбора Савеза Срба у Аустрији Дејан Сегић навео је да је српски народ у Аустрији без већине колективних права и да ова генерација Срба не треба да гура под тепих нагомилане проблеме.

– Морамо покренути ствари, а за то нам је потребна уређена структура која ће представљати Србе у Аустрији, која ће бити не само отворена за све Србе, него чији ће задатак бити да обухвати све српске организације које делују у Аустрији. Наравно, она мора да има своје регионалне органе и органе на нивоу Савеза. Уз Божју помоћ и слогу свих српских удружења у Аустрији, поново је реактивирана Заједница српских клубова у Штајерској и надам се да ће заживети уз подршку Савеза Срба и других организација које окупљају наш народ – рекао је Сегић, који је и члан секретаријата бечке Просвјете.

Извор и фото: Vesti online