У Београду је отворена четврта Херцеговачка кућа – продавница аутохтоне домаће хране.

Херцеговачку кућу отворили су градоначелници Требиња и Београда – Мирко Ћурић и Александар Шапић и директор Аграрног фонда Веселин Дутина на атрактивној локацији у улици Макензијева 44.

Градоначелник Требиња Ћурић је рекао да се отварањем „Херцеговачке куће“ на симболичан начин повезују Република Српска и Србија, те да ће од данас грађани српске пријестонице имати могућност да у њој купе оно најбоље што долази из Херцеговине, аутохтоно, органско и природно.

Он је навео да само у Београду живи 10.000 Требињаца, а знатно већи број Херцеговаца који су се овдје деценијама образовали, стварали породице, постајали успјешни људи на одговорним функцијама, а који никада нису заборавили свој родни крај и кршевиту Херцеговину одакле су им коријени.

Ћурић је посебно захвалио предсједнику Србије Александру Вучићу што је свесредно подржао пројекат „Херцеговачка кућа“ и лично се укључио у обезбјеђивање неопходних услова за отварање објекта у Београду, као и градоначелнику Александру Шапићу и Удружењу Требињаца „Јован Дучић“.

Градоначелник Београда Александар Шапић данас је, на отварању „Херцеговачке куће“, поручио да Београд није само главни град Србије, већ престоница и главни град свих Срба који живе у региону.

„Ми као припадници српског народа морамо да се трудимо да, где год се налазили, нарочито у окружењу где смо релативно близу, водимо рачуна о једни другима“, истакао је Шапић.

Навео је да „Херцеговачка кућа“ треба да буде мјесто гдје ће сви Београђани моћи да купе производе који су везани за то подневље.

Отварање овог објекта заинтересовало је бројне Херцеговце у Београду, али и становнике Врачара гдје се налази продајни објекат.

Ово је први продајни објекат овог типа у Србији и уопште ван граница Републике Српске, који је реализован од стране града Требиња и Аграрног фонда Града Требиња, а уз подршку града Београда и руководства Србије.

Представништво Републике Српске у Србији је од самог почетка пружило подршку граду Требињу и Аграрном фонду Града Требиња у намјери да отвори  Херцеговачку кућу у Београду.

Извор: Представништво Републике Српске у Србији – Trebinje Live – Танјуг

Фото: Trebinje Live