Филм „Дара из Јасеновца“ редитеља Предрага Антонијевића, снимљен уз подршку Филмског центра Србије, имао је у суботу ексклузивну свјетску телевизијску премијеру на Радио-телевизији Републике Српске.

Радио-телевизија Републике Српске откупила је ексклузивна права за БиХ за емитовање филма и серије „Дара из Јасеновца“. Филм је у исто вријеме имао ТВ премијеру и у Србији, на програму Радио-телевизије Србије. Подсјећамо, филм „Дара из Јасеновца“ премијерно је приказан 25. новембра у Грачаници.
Сниман на основу аутентичних свједочанстава преживјелих логораша, филм „Дара из Јасеновца“, је први играни филм на тему хрватског усташког логора Јасеновац у Другом свјетском рату. Ова драма осврће се на период Другог свјетског рата, када послије велике усташко-њемачке офанзиве на Козари, локално становништво масовно завршава у овом концентрационом логору.

Међу главним глумцима у овом сјајном остварењу су Ања Илић и Златан Видовић, који глуме родитеље мале Даре. Још неколико глумаца из Републике Српске глуми у овом филму – Жељко Еркић, Слободан Перишић, Горан Јокић, Драгослав Медојевић, Сандра Љубојевић и Николина Фригановић.
Први дио филма сниман је на локацији села Колут, у близини Сомбора, гдје је за потребе снимања зграда старе циглане са управним објектом претворена у злогласни логор Јасеновац, а други дио на локалитетима Беле Цркве. Сценограф је Горан Јоксимовић.

Извор: РТРС