По први пут, на читавој територији канадске провинције Онтарио (која има око 15 милиона становника) прослављен је Дан Николе Тесле, а 13 пут на Нијагариним водопадима, захваљујући вриједним и упорним представницима српског расијања, који његују лик и дјело великог Николе Тесле, отворен је први Теслин трг у Сјеверној Америци.

„На Нијагариним водопадима у Канади 10. јула свечано је обележена 166. годишњица рођења великог српског и светског генија Николе Тесле. Тога дана отворен је и први Трг Николе Тесле у Северној Америци, на једном од најлепших места на свету, на Нијагариним водопадима”, изјавио је директор Српске школе Никола Тесла у Нијагари Борислав Живковић.

Он је рекао да је захваљујући прошлогодишњој иницијативи Тома Ракочевића, члана провинцијског парламента, Дан Николе Тесле је постао празник који се обиљежава на нивоу цијеле провинције Онтарио. „Овогодишња прослава Дана Николе Тесле у Нијагари представила је централну манифестацију на нивоу целе провинције, те се овом приликом захваљујемо господину Ракочевићу на указаном поверењу и исказаном поштовању за наш рад у претходних 13 година” додао је Борислав Живковић.

„На манифестацији Дан Николе Тесле  која се од ове године на Нијагариним водопадима обележава као централна манифестација на нивоу провинције Онтаријо, сакупио се велики број поштовалаца лика и дела Николе Тесле из градова широм Онтарија. Уз присуство великог броја гостију, и уз богат културно-уметнички програм, овогодишња манифестација Дан Николе Тесле била је изузетно свечана. На једној од најлепших позорница света, са погледом на прелепе Нијагарине водопаде, наша Српска школа Никола Тесла са драгим гостима, фолклорним групама Студеница из Нијагаре Фолс, Слога из Виндзора, Вез из Хамилтона и осталим учесницима, приредила је програм достојан значаја овог дана” додао је директор Српске школе Никола Тесла Борислав Живковић.

Након свечане церемоније на Тргу Николе Тесле, у хидроцентрали (Niagara Parks Power Station) почео је вечерњи шоу са свјетлосним и аудио ефектима у част Николе Тесле. Манифестација је завршена спектакуларним ватрометом и освјетљењем Нијагариних водопада у бојама српске заставе у част великог генија.

„Бројне похвале за организацију које смо добили на самој манифестацији, а које нам и даље пристижу, доказ су да се наш труд исплатио, односно да смо се на достојанствен и леп начин бар мало одужили генију какав је био Никола Тесла. Овом приликом захваљујемо СВИМА који су својим учешћем у програму, волонтерским радом, присуством и аплаузима, или на било који други начин допринели да ова манифестација добије многобројна признања. Искрено се надамо да ће манифестација Дан Николе Тесле из године у годину својом разноврсношћу и лепотом померати одређене границе и да ћемо се следеће године окупити у још већем броју. Никола Тесла то свакако заслужује!”, нагласио је у име Српске школе Никола Тесла Борислав Бора Живковић.

Гости на овогодишњој манифестацији су између осталог били градоначелник Нијагариних водопада Џими Диодати, Април Џефс (из институције Нијагариних паркова), Дејвид Адамс (директора Нијагариног парка),  Дејан Ралевић амбасадор Републике Србије у Канади, Василије Петковић генерални конзул Републике Србије у Торонту, Том Ракочевић канадски посланик, Денис Матејк испред српске православне цркве Св. Ђорђе.. као и многобројни представници и чланови других организација и група како провинције Онтарио тако и шире.

Извор: РАСЕЈАЊЕ.ИНФО

Фото: Српска школа Никола Тесла