Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић посјетио је данас Српску кућу на Крфу.

Вишковић је посјетио Музејску изложбу Срби на Крфу 1916 – 1918.

Том приликом је истакао да његова посјета острву Крф прилика да види шта су све наши преци преживјели и кроз шта су све морали да прођу како би ми данас уживали у српској државности.

Подсјетио је да је велики број српске војске који је учествовао на пробоју Солунског фронта долазио са простора Републике Српске. Острво Видо је однијело, каже, животе највећем број младих српских војника који су се, осим ратних дејстава борили и са тифусом, изнемоглошћу и глађу.

– Ти наши хероји, без обзира на све недаће, понашали су се веома часно, тако да је убрзо промијењена свијест домицијелног становништва након чега су наши војници на крају доживљавани као браћа. Добили су сву врсту помоћи која им је била потребна да врате снагу и да коначно сломе окупатора и однесу са савезницима велику побједу у Првом свјетском рату – напоменуо је Вишковић.

За све оно што су преживјели и урадили у том периоду ми данас који представљамо институције и у Српској и у Србији дужни смо да им се поклонимо и одамо пошту.

О том периоду свједоче фотографије, документи и експонати изложени у Музеју на острву Крф, у истоименом граду.

Кустос Српске куће на Крфу Љубомир Сарамандић истакао је да је острво Видо мјесто гдје припадници српске нације најлакше пусте сузу. То је, каже, мјесто бола и туге, али и мјесто поноса.

– Моје дубоко увјерење за ове 22 године колико имам част да радим на овом мјесту, је да сви требамо да протумачимо овај историјски тренутак и да се не задржимо само на емоцијама, већ морамо да идемо корак даље и да створимо осјећај дужности и захвалности из које треба да изађе једна нова енергија и снага да савладамо препреке у будућности – нагласио је кустос.

Он је додао да је важно је и да испричамо свима зашто треба доћи на Крф, на острво гдје је 1917. штампан црквени календар „Зора“ у коме је написано: „А ти путниче, када дођеш на Крф, прођи га унакрст, обиђи гробља и гробове бесмртника на Крфу и одај пошту сенкама њиховим и ослушни шапат који се слива са шумором морских таласа: Овде завршисмо свој дуги и трновити пут у славу и част отаџбине. Причајте целом свету , и једној нераздвојној мајци Србији и потомцима нашим, како се скупо платила слобода и стекло уједињење Српства“.

Вишковић ће положити вијенац на спомен обиљежје српским војницима на острву Видо и присуствовати пријему са званичницима у Јонском парламенту.

Наредних дана посјетиће Солун гдје ће разговарати са градоначелником, ректором Аристотеловог универзитета и представницима компаније Алумил.

Посјетиће Представништво Републике Српске и положити вијенац на српском војничком гробљу на Зејтинлику.

Извор и фото: РТРС