На Јахорини је одржана културно-спортска манифестација „Сусрети српских земаља“, која је окупила 220 учесника из Републике Српске, Србије, Црне Горе, Сјеверне Македоније и Хрватске, с циљем афирмације српске културе и традиције.

Манифестација се наставила скијашким такмичењем на Јахорини, а у Културном центру Источно Сарајево у 17 сати  је уприличена академија поводом пет година од смрти српског пјесника Добрице Ерића, на којој су учествовали „Српски православни појци“ из Београда, пјевачка група „Просвјета“ из Вуковара, „Српски вез“ из Куманова, те је проглашен побједник литерарног конкурса на тему „Сви моји преци“.

Свечано отварање „Сусрета српских земаља“ је било у суботу, 30. марта, у 14 сати у Дому културе на Палама, а своје умијеће су представила два национална ансамбла „Венац“ и „Коло“, уз ансамбле са Пала, Бањалуке, из Хрватске и Сјеверне Македоније.

Предсједник Удружења за одбрану ћирилице „Добрица Ерић“ из Београда, Љубинко Стојановић, изјавио је да је слоган овогодишње манифестације „30 година постојимо у саборности Србије и Српске“.

Стојановић је истакао да је манифестација настала из идеје да се Срби окупе и обједине, а да је Јахорина одабрана као мјесто на којем може да се покаже саборност и јединство.

„Прве године када смо били на Јахорини отпочели смо нашу манифестацију светосавском химном. Светосавље је нешто што нас све окупља“, рекао је Стојановић и додао да ће освештане иконе Светог Саве бити додијељене заслужним појединцима који су помагали организаторима свих ових година.

Он је додао да је манифестација окупила културно-умјетничка друштва и све оно што има значајне вриједности у области културе.

Хелена Инић из Грачанице каже да је први пут на Јахорини, да јој је драго што учествује на манифестацији која његује српску културу и традицију, а своје умијеће је показала на свечаној академији.

„Сусрети српских земаља“ се одржавају у организацији Удружења за одбрану ћирилице „Добрица Ерић“ из Београда, Представништва Републике Српске у Србији и уз помоћ дугогодишњих пријатеља манифестације и трајали су до недјеље, 31. марта.

Извор и фото: Представништво Републике Српске у Србији