У сарадњи Министарства науке, технолошког развоја и иновација и Института економских наука, у Београду је недавно одржан форум о вредновању научно-истраживачких институција под називом „Градимо бољу науку“.

Форум је организован у циљу упознавања са искуствима других развијених земаља, али и разматрања могућности за примјену позитивних мјера из праксе у Републици Србији.

На Форуму је говорио државни секретар Министарства науке, технолошког развоја и иновација Вукашин Гроздић, који је изразио задовољство што се о овој теми говори и што постоји велико интересовање стручне јавности.

Искористили смо прилику да државног секретара Гроздића упитамо о укључивању бројних наших научника у дијаспори у научна истраживања у Србији.

„Ми овде не говоримо да сви треба да се врате, ми говоримо о циркуларним миграцијама и једној вези, посебно у науци, која никада не мора бити везана за физички боравак на једном месту. Зато нама итекако значи да имамо наше научне, академске амбасадоре на различитим високошколским установама, факултетима и институтима, које могу бити тачке где долазе наши млади научници, пре свега студенти докторских студија, али и искусни истраживачи који могу радити на најсавременијим темама на најсавременијој опреми широм света“, каже Вукашин Гроздић, државни секретар Министарства науке, технолошког развоја и иновација.

Организација која може много учинити на повезивању научника из дијаспоре и матице је и Фонд за науку Републике Србије.

„Најмлађа институција унутар система науке је Фонд за науку, али се у претходном периоду показала као једна од најагилнијих институција која је реализовала већи број позива, а један од важних позива који је у претходном периоду, који нажалост није довољно одјекнуо због короне, јесте проблем сарадње са дијаспором. С тим у вези смо ми и ове године расписали нови позив који траје до краја марта, тако да се сви заинтересовани могу пријавити и он служи да повеже истраживаче из Србије са истраживачима у иностранству“, рекао је државни секретар Министарства науке, технолошког развоја и иновација .

Добар примjер сарадње матице са научном дијаспором је Институт економских наука.

„Наш институт је познат по томе да смо ми често били место одакле су истраживачи одлазили у иностранство да раде на престижним институцијама. То нама олакшава да одржавамо сарадњу са њима, тако да са свим нашим истраживачима који су радили код нас, а сада су у иностранству, одржавамо велику и интензивну сарадњу. Са друге стране исто тако се повезујемо са истраживачима који су већ дуже време у иностранству и кроз неколико механизама ту сарадњу остварујемо и одржавамо. Један од главних механизама су заједничке научне конференције које организујемо ми са институцијама у којима наша дијаспора ради“, каже др Јован Зубовић, директор Института економских наука.

Разговор са нашим саговорницима оставља нас у уверењу да сарадња наше научне дијаспоре и научних институција у земљи има велике могућности и да би могла бити значајно проширена у времену које је пред нама.

Извор: Радио-телевизија Србије

Фото: Министарство науке, технолошког развоја и иновација