Поводом 30 година Републике Српске, у Скуштини града Београда одржана је трибина под називом „30 година од доношења првог Устава Републике Српске: Словом Устава против злодуха укидања Републике Српске“.

Званицама и гостима обратили су се предсједници парламента Српске и Србије Недељко Чубриловић и Ивица Дачић и шеф Представништва Млађан Цицовић.

На трибини су учествовали професори и аналитичари из Српске и Србије.

Највишим правним актом успостављени су државотворни елементи тадашње Републике српског народа у БиХ, данас Републике Српске.

Доношење Устава био је један у низу изнуђених одговора српског народа да спријечи мајоризацију, након што су у октобру 1991. хрватски и муслимански посланици, мимо воље српских колега, одлучили да БиХ функционисање настави као независна држава.

Срби су одговорили Одлуком о оснивању Скупштине српског народа у БиХ, Декларацијом о проглашењу Републике српског народа у БиХ, а потом и Уставом.

– Тада је био у припреми референдум који су муслимани и хрвати без воље срба намјеравали да одрже 1. и 2. марта и сматрало се као дио јачег одговора управо на те тенденције, неуважавање конститутивности и права српског народа да се донесе тај Устав. Он у принципу демократски одражава традицију најбољих устава овог времена и фаворизује демократске слободе – изјавио је српски члан Предсједништва Милорад Додик.

Српском народу се три деценије касније негирају права загарантована Уставом, а дјеловањем међународних актера одузимају надлежности у корист заједничких органа БиХ. Упркос притисцима, Српска наставља да се институционално и демократски бори за уставно дјеловање.

– Упркос тешким политичким изазовима које смо носили ипак смо успијевали да рјешавамо и економске и финансијске проблеме. Градили смо Републику Српску и ниједног дана нисмо изгубили из нашег видокруга и политичког дјеловања оно што та тежња представља, а то је коришћење права могућности и потенцијала на које имамо право јер нам је Устав дао то право – истакла је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Усвајање првог Устава било је визионарско дјело које је довело до признања Српске у Дејтону као једног од ентитета у БиХ.

Српска данас, поручују званичници, нема другог до пута очувања уставне позиције скројене 1992, а међународно признате 1995. у Дејтону.

Извор и фото: РТРС