Очигледно је да људи у Републици Српској и ФБиХ примијете и осјете сталну бригу Србије за положај српског народа јер се улагања не могу порећи, нити настојања да заштитимо имовину Срба. Слушамо и представнике удружења, а све само са циљем помоћи сународницима и никако на штету других.

Истакао је то за „Глас“ предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Србије Милимир Вујадиновић који је и посланик СНС-а. Вујадиновић је, након што је са директором Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, која дјелује у саставу Министарства за спољне послове Србије, Арном Гујоном посјетио српску заједницу у ФБиХ и Невесиње, рекао да је направљен пресјек потреба и план помоћи на посјећеним адресама.

У оквиру радне посјете разговарали су са представницима Срба у Мостару, обишли Србе повратнике у насељу Баћевићи, манастир Житомислић из 15. вијека, те храм Васкрсења Христовог у Пребиловцима, који је саграђен у знак сјећања на 4.000 Срба из овог краја, које су усташе убиле у Другом свјетском рату. Вујадиновић је подвукао да је за Србе кључна сарадња, ма колико се то понављало, уз нагласак да је сарадња Српске и Србије, али и са заједницом у ФБиХ, у посљедње вријеме конкретна и повезана пројектима од којих имају сви корист.

– Покушавамо да поред тога што председник и Влада раде изванредан посао и носе велике инфраструктурне пројекте, пратимо тај ток и када је реч о удружењима грађана. Сагледали смо много тога, саслушали их, али се и на лицу места уверили шта раде, а шта је потребно. Вратили смо се са јасном сликом и идејама шта можемо да урадимо, а њима смо указали на бенефите пројеката – рекао је Вујадиновић, указавши на потребу очувања српског језика и подизање права српске заједнице у Мостару и другим срединама.

Говорећи о кампањи за заштиту српске имовине у ФБиХ, подсјетио је да се о том веома озбиљном и значајном послу разговарало на сједници Одбора, а касније и на осталим органима. Неколико мјесеци касније је, нагласио је, постигнут велики успјех јер се на стотине породица јавило и покренуло тај процес за заштиту имовине.

– Србија наставља да помаже Српској и српској заједници у ФБиХ. Ми смо у протеклом периоду мењали историју. Свуда су доскора били само пројекти још из доба Отоманског царства или здања које је правила Аустрија, а сада је слика таква да у свакој локалној заједници у Републици Српској и ФБиХ где живе Срби има нешто што је финансирала држава Србија, по којој носе име. То остаје за историју, а пред нама су велики пројекти од аутопута и других важних објеката на Дрини – истакао је Вујадиновић.

То је, каже, на добробит Срба који тамо живе, али и свих добронамјерних.

– Радили смо нешто што је добро за српски народ, а у најмању руку није ни штетно за све остале. Ова последња посета јесте други крак те исте политике у којој желимо да више будемо са удружењима грађана. Фокус је на везама, да оне буду што јаче између Српске и Србије, уз поштовање свега онога што је Устав БиХ – закључио је он.

Музеј

Милимир Вујадиновић је подсјетио да у оквиру манастира Житомислић постоји музеј коме не треба много, осим институционалне повезаности са музејима у Србији.

– Ступили смо већ у контакт са њима да их спојимо како би могли заједно да учествују у неким пројектима јер је овај у долини Неретве право богатство нашег народа на Балкану – поручио је.

Извор: Глас Српске

Фото: Представништво Републике Српске у Србији