Република Српска наставља да јача везе са дијаспором, а нови корак ка том циљу је специфични регистар чије је успостављање и вођење јуче подржала републичка Влада.

Повезивање Српске коју, уз Србију, многи виде као матицу српског народа и људи у расијању који вуку коријене са ових простора, постављено је као један од приоритета да би успоставили трајне механизме за јачање привредне, културно-научне и других сарадњи између Српске и Срба у иностранству.

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић за „Глас“ је јуче појаснио да је Влада дала зелено свјетло за успостављање и вођење Регистра дијаспоре с циљем систематског прикупљања података о грађанима, правним лицима те разним удружењима у дијаспори у сврху јачања, развијања сарадње те планирања активности институција.

– Усвајањем уредбе створен је неопходан правни оквир за успостављање и вођење Регистра дијаспоре. Циљ је да подаци о дијаспори буду систематски и ажурно прикупљани и обрађивани, да би републичке институције могле да планирају активности на пољу јачања сарадње са дијаспором. Регистар ће бити на платформи www.dijasporars.com, гдје ће се моћи регистровати и појединци те привредни субјекти и удружења – истакао је Клокић.

Наредни корак је, додао је, већа промоција активности путем друштвених мрежа, медија, а позив за регистрацију у регистар биће упућен свима.

– Требају нам што прецизнији подаци – рекао је Клокић, подсјетивши да је Српска већ усвојила стратешки оквир за сарадњу са дијаспором, у којој је пет јасних циљева те кораци за јачање веза на обострану корист и интерес.

Идеја о свеобухватној институционалној сарадњи са дијаспором „жива“ је неколико година, почевши од форума дијаспоре одржаних 2018. и 2019. године, с циљем продубљивања веза између Српске и дијаспоре, промоције и очувања националног идентитета у дијаспори те утврђивања механизама за укључивање дијаспоре у развој Републике. Први форум окупио је око 150 учесника из 26 земаља, међу којима су били професори, културни радници, привредници, чланови државних, покрајинских и локалних парламената, представници СПЦ-а, хуманитарних, студентских и других организација, а након њега Влада је успоставила Одјељење за институционалну сарадњу и дијаспору у оквиру Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу, као институционалну тачку за сарадњу са дијаспором. Након другог форума искристализовале су се и одређене смјернице које су пронашле мјесто у стратегији за сарадњу са дијаспором и Србима у иностранству.

– Пандемија вируса корона је прекинула низ форума. Ипак, у плану је да ове године буде одржан нови форум, али све зависи од епидемиолошке слике. Због тога размишљамо да буде одржан путем одређених онлајн платформи, али се надам да ћемо у Бањалуци или неком другом граду окупити наше људе и уживо кројити планове за будућност. Осим тога, и Источно Сарајево планира да ове године одржи велики форум дијаспоре, грађана који воде поријекло из те регије, а у организацији ће помоћи Министарство и Влада – закључио је Клокић.

Извор и фото: Глас Српске