Вријеме у којем живимо и видимо шта се и са којих све страна надвија и пријети Српској и Србији, вјерујем да морамо чешће и гласније понављати о никад пречем јединству, јер нас заиста само слога и чврсто увјерење у снагу српске слоге и јединства може одржати, па да не кажем и спасити.

Поручио је то шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, најављујући десету по реду манифестацију „Дани Српске у Србији“.

– Србија и Српска јесу један информативни, културни и језички простор, ма колико и каквих граница да нам још наметну. Лијепо је рекао пјесник, мада познатији као глумац, Зоран Ранкић: „С обе стране Дрине живе прекодрински Срби“ – истакао је Цицовић.

Шта је урађено у циљу одржавања овогодишње манифестације „Дани Српске у Србији“? Какав програм припремате?

Цицовић: Традиционалну манифестацију Представништва под насловом „Дани Српске у Србији“ ове године ћемо почети 8. септембра у Београду, а завршити 14. септембра у Новом Саду. Бићемо и у Суботици, Зрењанину, Крушевцу, Чачку, Краљеву, Крагујевцу, Нишу, Врању. Програмима из скоро свих наших крајева, представићемо Републику Српску кроз културу, науку, просвјету, привреду, умјетност и традицију. О квалитету сваког програма увијек водимо рачуна, а сада и више јер у овој години славимо 30. година Српске те мали јубилеј ове манифестације јер је десета по реду.

Да ли има новитета у односу на раније године у програму?

Цицовић: Увијек има нешто ново, како у програмима и умјетницима, тако и у начину презентације, а у оквиру привредног дијела имаћемо промоције туристичке понуде Српске у Београду и Новом Саду у оквиру које ће бити и изложба фотографија на форексу „Доживи Српску“, којом ћемо представити све љепоте Српске, имаћемо и презентацију слободне зоне Суботица као примјер добре праксе за градове и општине. Уз то је и братимљење градова и општина Српске и Србије, посјете делегација из Српске градовима домаћинима у Србији, гдје ће се разговарати о могућностима сарадње и бити представљени инвестициони потенцијали Републике Српске.

Шта су показале досадашње манифестације? Да ли су, како сте поручили лани, постале најљепши мост који спаја српски народ с обје стране Дрине?

Цицовић: То питање би више пристајало публици у Србији него мени, јер је она та која непогрешиво оцјењује све што се понуди, не само колико јој се то тренутно допада, него и који значај има за односе, на једном нивоу између институција које у неком програму сарађују, а онда и на укупном нивоу сарадње Српске и Србије. Одговори и одјеци јесу похвални и то нас подстиче да даље радимо. Дакле, досадашње манифестације су показале како је наша жеља да покушамо да направимо нешто како бисмо грађанима Србије и Србији, у само неколико дана, представили оно што сваког дана радимо у Представништву – да им приближимо Српску те подигнемо и продубимо сарадњу нашег народа с двије стране Дрине. И даље мислим да су „Дани Српске у Србији“ лијеп, добар, потребан, користан и на више начина значајан мост искрене сарадње Српске и Србије. Вјерујем да ће то и убудуће бити.

Сарадња

Колико у Српској има знања о Србији и обрнуто? Може ли и да ли треба боље и више?

Цицовић: Сигурно је да ми у Српској знамо више о Србији него ми у Србији о Српској, али то није и не може бити мјера ничему, па ни евентуалном квизу на ту тему. Оно што је важно за обје стране јесте однос народа на лијевој и на десној страни ријеке која нас спаја и наша привредна, културна, просвјетна и умјетничка сарадња. Никад сарадња није била ни боља, ни већа него сада. Заједно дефинишемо стратешке, инфраструктурне пројекте једнако важне за Српску и Србију, заједно припремамо програме за националну групу предмета у основном и средњем образовању, заједно успостављамо културу сјећања и славимо Дан српског јединства и националне заставе. Круна свега тога јесте тамо гдје је и први услов за то – одлична сарадња наших политичких представника.

Извор и фото: Глас Српске