Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић изјавио је да је од великог значаја што је вечерас у Београду свечано обиљежен јубилеј – 30 година Устава Република Српске и тако настављена традиција која је била на кратко прекинута због пандемије вируса корона.

– Ово је датум који је веома значајан за Републику Српску и битно је нагласити да је Република Српска створена, а Устав донесен прије ратних сукоба у БиХ – рекао је Клокић новинарима у Београду.

Предсједник Градског одбора СНСД-а Бањалука Владо Ђајић, који је вечерас у Београду присуствовао обиљежавању јубилеја, изјавио је за Срну да је очување институција и Устава кључно за опстанак Републике Српске.

– Горка је истина да су Срби у Другом свјетском рату доживјели страшна страдања јер нису имали своју државу, а у рату деведесетих не би успјели да сачувамо ни народ ни територије да нисмо имали Војску Републике Српске и полицију – истакао је Ђајић.

Он је оцијенио да је обиљежавања 30 година Устава и Дана Републике Српске у Београду значајно и нагласио да Српска и Србија остварују врло добру сарадњу.

– Без подршке Србије сигурно да би било веома тешко и готово немогуће да опстанемо на овим просторима – додао је Ђајић.

Представништво Републике Српске у Србији од 2015. године организује у Београду свечано обиљежавања Дана Републике Српске и дана доношења Устава Републике Српске.

Извор: РТРС-СРНА

Фото: СРНА