Срби из Републике Српске и Србије једни другима нису дијаспора, нити их Дрина раздваја, рекао је министар без портфеља у Влади Србије задужен за односе са дијаспором Ђорђе Милићевић и указао на паралелни притисак на српски народ.

– Нисмо ми дијаспора једни другима, никада Дрина није била нешто што нас раздваја, већ кичма што нас спаја – рекао је Милићевић и подсјетио да се недавно у Републици Српској састао са предсједником Српске Милорадом Додиком и са министром за европске интеграције и међународну сарадњу Златаном Клокићем.

Он је навео да је са Клокићем разговарао о јачању везе Србије и Српске, везе сународника са матицом.

– Још 2013. године потписан је један меморандум, који је стварање механизма сарадње Српске и Србије у реализацији тог циља. Тај меморандум ћемо, надам се, обновити у релативном кратком периоду – рекао је Милићевић.

Правећи паралелу између Српске и Србије и притиску међународне заједнице према њима, он је рекао да у Републици Српској, односно БиХ, постоји „један изасланик Шмит“, који покушава да државну својину присвоји, заправо да она буде власништво БиХ и да његова одлука има законодавну снагу.

Милићевић је истакао да се Додик залаже за поштовање Дејтонског споразума и изворни Дејтон, а не за модификовани.

Он је истакао да је то ствар добросусједских односа и да Србија и њен предсједник Александар Вучић свакоме у региону пружају руку и желе да ојачају регионалну сарадњу.

Извор: РТРС – СРНА

Фото: Ђорђе Милићевић