Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да наставу на српском похађа 8.000 српске дјеце у дијаспори, обраћајући се наставницима који се упућују на рад у школе на српском језику у иностранству.

Дачић је нагласио да је очување, јачање и остваривања веза дијаспоре и Срба у региону са матичном државом један од стратешких циљева Србије, саопштено је из Министарства спољних послова.

Он је навео да Министарство просвјете и Министарство спољних послова, укључујући и дипломатско-конзуларна представништва, реализују низ мјера и активности усмјерених на развијање свијести о значају српског језика у очувању националног и културног идентитета и успостављања трајних веза са отаџбином, те да се континуирано ради на ширењу мрежа српских школа.

– Имамо веома добре резултате у овом погледу. Настава на српском језику данас се спроводи у 19 земаља, свуда гдје живе и раде наши људи – од Њемачке и Аустрије, па до Аустралије и Јужноафричке Републике. И што је још важније, наставу на свом матерњем језику похађа 8.000 дјеце – навео је Дачић.

Дачић је рекао да број заинтересованих за наставу на српском језику расте из године у годину и то за све мора да буде велико охрабрење.

– То значи да наши људи у дијаспори воде рачуна о свом идентитету, да желе да се зна одакле су потекли и тај осећај патриотизма желе да пренесу и на своју дјецу – нагласио је Дачић.

Министарство просвете упутиће 25 редовних наставника у Њемачку, Швајцарску, Италију, Француску, Грчку, Норвешку и Сједињене Америчке Државе, како би реализовали образовно-васпитни рад на српском језику у иностранству у наредној школској години.

Министарство просвете продужило је ангажовање за 20 редовних и 59 хонорарних наставника ради остваривања образовно-васпитног рада у иностранству на српском језику у школској 2023/2024. години.

Обука за наставнике који се упућују на рад у иностранству, а коју организује Министарство, се одржава у Београду. Ријеч је о системској обуци, насталој на основу образовних захтјева, потреба и програмских активности које обухватају унапређивање образовно-васпитног рада у иностранству.

Обуку реализују стручњаци из академске заједнице, образовне праксе, Министарства просвете и Завода за унапређивање образовања и васпитања.

Министарство просвете Србије организује образовно-васпитни рад на српском језику у 17 држава. Реч је о Њемачкој, Швајцарској, Француској, Италији, Словенији, Малти, Грчкој, Великој Британији, Норвешкој, Данској, Белгији, Холандији, Луксембургу, Јужноафричкој Републици, Шпанији, Руској Федерацији и Аустралији.

Нове групе ученика, у којима ће бити остваривана настава на српском језику по посебном програму основног образовања и васпитања у иностранству, формиране су први пут и на Новом Зеланду.

Образовно-васпитни рад на српском језику у иностранству у школској 2022/23. години похађало је 7.957 ученика српске националности, распоређених у 447 наставних група, а наставу је реализовало 100 наставника – 30 редовних и 70 хонорарних.

Извор: РТРС – СРНА – Дијаспора дневно

Фото: Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону