Министар без портфеља задужен за односе са дијаспором Ђорђе Милићевић рекао је да је потребан континуирани разговор са нашим људима у дијаспори, као и да сарадња буде базирана на разумјевању, поштовању и уважавању.

„Не само да наши сународници који живе ван Србије слушају Србију, већ и да Србија саслуша шта мисле и шта је неопходно нашим сународницима који живе ван Србије и кроз ту двосмерну комуникацију да сарадња буде базирана на разумевању, на поштовању, на уважавању. Сви смо ми у равномерној мери патриоте“, изјавио је Милићевић.

Он је додао да је важно на прави начин сагледати потенцијале дијаспоре, јер она располаже великим људским и финансијским капиталом.

„Дијаспора је спремна да учини оно што је неопходно за Србију. Не треба да вас подсећам у време поплава колико је дијаспора помогла Србији, наводим само један сегмент који је важан за нас. Они знају да је њихова матица Србија и да имамо један заједнички именитељ“, указао је министар.

Милићевић је истакао да је важно обилазити и локалне самоуправе у Србији како би се прикупили подаци о људима који су отишли из њих.

„Сваки град и свака општина на територији Србије има своју дијаспору. Да ли сте некада размишљали о тој дијаспори, да ли сте икада имали податке ко су људи који су напустили вашу општину, ко су људи који су напустили ваш град, много је ту успешних професора, привредника, лекара, адвоката и политички ангажованих људи који могу да допринесу граду, општини, локалној самоуправи и Србији“, објаснио је Милићевић.

Према његовим ријечима, суштински циљ Министарства је јачање постојеће и стварање што чвршће везе између матице и сународника који живе ван Србије.

„Да би дошли до тог циља дефинисали смо неколико кључних корака. Наставили смо да приближавамо Србију дијаспори, да умрежавамо сва она удружења и релевантне организације које окупљају Србе ван Србије и наставили смо да у Србији разговарамо међу грађанима Србије о важности и значају дијаспоре и њеним потенцијалима“, оцијенио је Милићевић.

Рекао је да су уведени онлај консултативни састанци са организацијама из дијаспоре, који су постали пракса.

Навео је да је у периоду љета ове године организовано 22 кампа за младе од 13 до 25 година и додао да је преко 5.000 младих учествовало у три тематска кампа.

„У недељу завршавамо у Сремској Митровици 22. камп, 22 локалне самоуправе, три тематска кампа, научно-образовани камп, еко камп и културно-уметничка друштва. Нису се они бавили само овим темама, суштина је била да упознају културно-историјску баштину општине и града у којој се налазе“, рекао је Милићевић.

Додао је да је трошкове боравка и путовања младих из дијаспоре сносила Влада преко Министарства које се бави координацијом, мјерама, активностима и односима Србије са дијаспором.

Истакао је да је закључак Видовданског сабора био да се направи стратегија која ће јасно дефинисати правце дјеловања у наредном временском периоду.

„Ми већ имамо програме који су усмерени ка дијаспори. Направићемо нацрт стратегије и усмерити на јавну расправу коју ћемо организовати у 10 држава где је већи број наших држављања. Тамо где је мањи број људи јавну расправу ћемо обавити путем Зум апликације. Јавну расправу ћемо обавити и у Србији“, закључио је Милићевић.

Извор: Радио-телевизија Србије – Танјуг

Фото: Ђорђе Милићевић