​Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић поручио је да Република Српска, уколико жели постати дио развијеног технолошки напредног свијета, мора почети посматрати дигитализацију, вјештачку интелигенцију и сајбер безбједност као интегрални дио свих друштвено-економских процеса.

Отварајући на Јахорини конференцију о информационој безбједности „Инфосек“ која је окупила 190 учесника са територије Србије, Црне Горе и БиХ, али и представнике свјетских компанија, Клокић је рекао да дигитализација, вјештачка интелигенција и сајбер безбједност морају да буду у сржи свих развојних политика Владе Републике Српске.

„Министарство је препознало значај нових технологија као и пратећих безбједносних изазова, те у оквиру својих надлежности и у сарадњи са другим институцијама подстиче примјену, прије свега, европских директива и праксе ради стварања стимулативног окружења, уређења законодавног оквира и у коначници – модернизације начина пружања услуга нашим грађанима“, рекао је Клокић.

Он је изразио задовољство чињеницом да је Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу још прије седам година покренуло пионирске кораке ка дигитализацији пружања услуга у привреди путем успостављања система Оne stop shop за регистрацију привредних друштава за регистрацију привредних друштава.

„У току је израда стратегије одрживог развоја Републике Српске која обухвата период од 2024. до 2030. година која ће као кровни и најзначајнији развојни и стратешки документ Владе Републике Српске посебну пажњу посветити управо дигитализацији и припреми за будућност са вјештачком интелигенцију при томе водећи рачуна о безбједности и заштити информација те заштити критичне инфраструктуре. Због свега наведеног, конференција није могла бити организована у боље вријеме“, истакао је Клокић.

Министар је нагласио да је битно да на конференцијама попут „Инфосека“ постоји прилика да људи и стручњаци у овој области размијене искустава те да се дође до закључака и корака који су потребни како би Република Српска унаприједила област сајбер безбједности.

Према његовим ријечима, ниво сајбер безбједности у Републици Српској ако би се оцјењивало у распону од један до пет, има пролазну оцијену.

„Морамо, ипак, признати да још није на задовољавајућем нивоу. Управо експерти из домена сајбер безбједности на оваквим конференцијама могу нам рећи који су то наредни кораци да би сајбер безбједност подигли на виши ниво“, додао је Клокић.

Он је навео да ће у наредном периоду Министарство радити на томе да буду испоштоване све директиве из ЕУ у смислу заштите података корисника.

Извор: Влада Републике Српске – СРНА

Фото: Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу