Академику Матији Бећковићу у Козарској Дубици је уручена Повеља за изузетну помоћ и подршку у промовисању Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“.

Бећковић је истакао да су чланови „Просвјете“ били сви најзначајнији људи српске просвјете и културе, те да је Козарска Дубица завичај проте Славка Вујасиновића, који је био први секретар СПКД „Просвјета“ 1902. године.

Бећковић је истакао да је то друштво тада озидало прву цркву и да се никада кроз сва та времена није заборавило за шта је основано.

Предсједник дубичке „Просвјете“ Зоран Синкић, који је уручио повељу Матији Бећковићу поводом 120 година од оснивања „Просвјете“, нагласио је да му је част уручити признање једном од највећих савремених српских пјесника и мислилаца, људској величини која на најљепши могући начин обликује, богати и оплемењује српски језик и културну баштину.

Синкић је у бесједи подсјетио на неке моменте из дугогодишње историје тог друштва и истакао да је, заједно са Српском православном црквом „Просвјета“ била, а и сада јесте чувар духовног и националног идентитета српског народа.

Јубилеј „Просвјете“ у Козарској Дубици обиљежен је тродневним културним програмом у којем су протеклог викенда учествовали бројни умјетници, књижевници и гости.

Свечана академија одржана је у Дому културе у Козарској Дубици и амфитеатру „Кнежпољске куће“ у Кнежици, а посљедњи дан програма промовисана су „Просвјетина“ издања, књига „Дубичко подручје у 19. вијеку“ Миле Зељића и дјела „Најгори дан за умирање“ Рајка Лукача.

У част великог јубилеја на Свечаној академији наступила је и солисткиња из Зрењанина Милица Досковић, а своје стихове говорила је и пјесникиња из Добоја Рада Јањушић.

Повеља је постхумно додијељена професору Мили Зељићу, дугогодишњем предсједнику „Просвјете“ у Козарској Дубици за изузетан допринос и залагање у оснивању, раду и развоју друштва.

Повеља је за пријатељску и донаторску подршку додијељена Томиславу Чолићу, предсједнику Српског савеза у Шведској, као и Пантелији Дудићу.

На Свечаној академији захвалнице су додијељене Сими Брдару, Мирку Злојутру, Мири Стојаковић, Рајку Лукачу и Милици Досковић.

Ријечју и пјесмом на сцени Дома културе дио свога стваралаштва и рада показали су чланови Српског пјевачког друштва „Вишњић“ и Драмског студија „Артист“, који, његујући и баштинећи најбоље традиције „Просвјете“, дјелују у окриљу овог друштва.

Догађајима, организваним поводом обиљежавања 120 година постојања „Просвјете“, у Козарској Дубици присуствовали су бројни званичници, гости и грађани.

Покровитељи манифестација били су Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, општина Козарска Дубица, Јавна здравствена установа Специјална болница „Мљечаница“, те Центар за информисање и културу Козарска Дубица.

Извор: РТРС-СРНА

Фото: А. Димитријевић/РАС СРБИЈА