У Београду је данас у Туристичкој организацији Србије представљен промотивни спот и званично најављен 14. Међународни дјечији фестивал фолклора „Лицидерско срце“ који ће од 15. до 19. августа у Ужицу, на Златибору и у Вишеграду окупити око 1.000 учесника из 12 земаља, међу којим су три фолклорна ансамбла из Републике Српске.

Ивана Цветковић из Организационог одбора рекла је да фестивал који је до сада окупио око 11.000 учесника из 40 земаља, жели да и даље расте те да Ужице, Златибор и Вишеград као домаћини чекају младе који ће им показати своје умијеће и богатство свог насљеђа.

Цветковићева је навела да фестивал, који ће званично бити отворен 15. августа, у Ужицу, осим фолклора, нуди низ других садржаја, фолклорну и грнчарску радионицу, изложбу народних ношњи, посјету атрактивним локацијама, хуманитарну акцију.

Борислав Максимовић из Представништва Републике Српске у Србији, које више од деценију као суорганизатор помаже Фестивал, рекао је да је ова манифестација прави примјер како требају да функционишу везе српског народа са обје стране Дрине.

Максимовић је навео да ће традиционалне игре из Републике Српске на фестивалу представити млади фолклораши из три града – Пала, Фоче и Вишеграда, те нагласио да је увјерен да ће они са дјецом из Србије на најбољи начин промовисати српску културу и традицију.

Јована Боровчанин-Ћуревић из општине Вишеград изразила је задовољство чињеницом да је овај град једанаести пут домаћин ове манифестације, чији је задатак спајање младости, промовисање културе, али и очување националног идентитета.

„Вјерујем да ће наши гости уживати и из Вишеграда отићи са лијепим успоменама“, рекла је она и позвала све да дођу у Вишеград 18. августа и да уживају.

Извор и фото:  Представништво Републике Српске у Србији