Режисер Емир Кустурица и његов Но смокинг оркестра наступили су као специјални гости на свечаној церемонији затварања 6. Свјетске фолклоријаде ЦИОФФ, која је први пут одржана у Русији, у Републици Башкирији.

Организатори подсјећају да Кустурица у Башкирију долази други пут, а да је претходно наступио на фестивалу Срце Евроазије, 2019. године, те да се овдје састао и са башкирским кинематографима.

– Највише ми је у сјећању остала љепота ваше природе и људи, то је оно што игра најважнију улогу у мом животу – рекао је Кустурица.

Кустурица је у Уфи, граду домаћину овогодишње фолклоријаде, истакао да су фестивали главни ресурси свјетске културе, пренио је Спутњик.

Шеста Свјетска фолклоријада ЦИОФФ одржана је од 3. до 10. јула у Уфи, а главни град Башкирије угостио је учеснике из неколико десетина земаља.

Организатори наводе да се Фолклоријада, баш као и Олимпијада, одржава сваке четири године и да је то ове године други главни музички догађај на свијету послије Евровизије.

Програм укључује наступе креативних фолклорних група, међународне изложбе, међународну ЦИОФФ конференцију о очувању нематеријалног културног насљеђа, костимиране параде учесника и друге манифестације.

Ове године је оборен свјетски рекорд у броју учесника у колу које су одиграли учесници Фолклоријаде.

Према ријечима главног уредника и оснивача Руске књиге рекорда Станислава Коненка, у колу пријатељства учествовали су представници 57 земаља – више од 2.700 људи 71 националности.

У самој завршници, спектакл на небу изнад Уфе приредила је акробатска група руског ваздухопловства Руски витезови на ловцима Су-30 и Су-35.

Извор: РТРС

Фото: Спутник/Оливера Икодиновић