На Дан српског јединства, слободе и националне заставе Савез српских друштава Словеније (ССДС) и Савез Срба Словеније (ССС) званично су потписали Декларацију о темељним принципима сарадње. Овим документом направљен је први корак ка јединству српске заједнице у Словенији и отворен простор за продубљивање сарадње између два највећа савеза Срба из Словеније.

Оба Савеза имају исте циљеве – очување темељних обиљежја српског идентитета – српског језика, ћириличног писма, културе, традиције и националних симбола.

У декларацији се напомиње да су оба савеза препознала потребу за постизањем јединства српске националне заједнице у Словенији и истиче се њихова заједничка посвећеност очувању темељних обиљежја српског идентитета – српског језика, ћириличног писма, културе, традиције и националних симбола. ССДС и ССС су спремни да заједничким радом и пројектима допринесу реализацији ових циљева које препознају као исходиште али уједно и као стратешке приоритете у заштити права и положаја Срба у Словенији.

Предсједник ССС, мр Владимир Кокановић, истакао је овим поводом да му је веома драго што је до потписивања заједничке декларације дошло управо на дан када обиљежавамо пробој Солунског фронта, дан српских побједа и свесрпског јединства. „Увјерен сам да је ово само први корак у нашим заједничким напорима да радимо на обједињавању цјелокупне српске заједнице у Словенији. Захвалан сам нашим пријатељима и партнерима из ССДС и радујем се продубљивању наше будуће сарадње“.

Извор: Расејање.инфо

Фото:  Савез Срба Словеније