Представништво Републике Српске у Аустрији, с циљем интензивирања присуства привредника из Српске у тој земљи, организује тренинге и консултације са привредницима и представницима локалних заједница у Републици Српској, као вид подршке домаћим извозно оријентисаним компанијама, рекао је Срни шеф овог представништва Младен Филиповић.

Филиповић је рекао да је током претходне двије седмице одржао састанке и презентације за представнике општина Србац и Милићи, те да су локални привредници исказали интересовање за сарадњу у различитим секторима. – Основни циљ јесте да се до краја године интензивира присуство на аустријском тржишту, а разговарано је о могућностима за проширење сарадње са постојећим и остваривање сарадње са новим партнерима у Аустрији – рекао је Филиповић.

Према његовим ријечима, привредницима су представљене три фазе пројекта подршке компанијама, а које подразумијевају регистрацију пословних субјеката у Бизнис регистар. – Након тога слиједи такозвани оутрич програм који се односи на директну комуникацију са аустријском пословном заједницом и компанијама – навео је Филиповић. Он је рекао да је у трећој фази компанијама доступна могућност да директно у Аустрији представе своје производе или услуге у оквиру изложбено-продајног салона у Линцу, који је уз подршку Владе Републике Српске отворен у мају 2019. године.

– Подршка Представништва се огледа у пружању информација о стању на тржишту, остваривању контаката у различитим секторима, те креирању базе података о компанијама из Републике Српске на основу које се може организовано наступити према аустријском тржишту – рекао је Филиповић.

Филиповић је позвао представнике компанија да се региструју у Бизнис регистар, који је доступан на интернет страници Представништва, те представља базу података за комуникацију и повезивање са кључним секторима у Аустрији. – Кроз Бизнис регистар се нуди могућност да се све фирме региструју у јединствену базу која је доступна на њемачком језику, гдје аустријске фирме могу добити све податке о нашим предузећима директно у Представништву Републике Српске, без потребе да самостално истражују тржиште – појаснио је Филиповић.

Он је указао да се кроз „outreach“ програм нуди могућност слања података о домаћим фирмама директно аустријским компанијама. – Зависно од потреба наших привредника, циљано изаберемо аустријске компаније, контактирамо њихов менаџмент и повежемо их са нашим компанијама – рекао је Филиповић.

Филиповић је подсјетио да је Представништво недавно потписало Меморандум о сарадњи са Министарством за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво, и Иновационим центром Бањалука, на основу којег ће бити креирана виртуелна платформа која ће побољшати комуникацију и сарадњу пословних субјеката из Српске и Аустрије. – Платформа ће бити мултијезична, захтијеваће минимална улагања и имаће велики значај с обзиром на то да ћемо наше базе података мигрирати на виртуелну платформу која ће умногоме олакшати интеракцију између домаћих компанија и аустријских пословних субјеката заинтересованих за сарадњу и инвестиције – рекао је Филиповић.

Он је напоменуо да Представништво планира и организацију тренинга и састанака за домаће привреднике у Аустрију током јесени, када се очекује нормализација епидемиолошке ситуације. – Пандемија је утицала и на динамику нашег рада. Неке пројекте које смо планирали морали смо модификовати и прилагодити новонасталој ситуацији. Наш основни задатак је промовисање привредних потенцијала и подстицање улагања у привреду Српске – рекао је Филиповић.

Филиповић је указао да је Представништво стога и у условима пандемије у сталној комуникацији са представницима привреде и институција у Аустрији и Републици Српској.

– Настојали смо се прилагодити као и сви, тако да смо много активности и састанака одржавали путем интернет платформи – рекао је Филиповић.

Извор: СРНА

Фото: РТРС