Конференција „Србија и Срби у региону“ се 25. октобра 2022. године одржала у Матици српској у Новом Саду, а окупила је преко 30 представника организација и институција из Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Мађарске, Румуније, Сјеверне Македоније и Црне Горе.

Циљ конференције је био јачање међусобних веза и унапређење сарадње институција из Србије и Срба у региону, а тема је била очување језичког и културног идентитета српског народа у земљама региона.

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије и Његово Преосвештенство Еписког бачки г. Иринеј присуствовали су конференцији, а на којој се Патријарх српски г. Порфирије обратио учесницима: „Ја се радујем да смо се сабрали овде данас и посебно због чињенице да је овај сабор организован у Матици српској, што само по себи, без икаквих објашњења и анализа, већ много говори, а то је чињеница да је, иако се наш народ налази у разним државама, у различитим друштвеним и политичким уређењима, ипак садржај свог идентитета црпе у ономе што је матица, црпе из корена, и логично је да је то – у политичко-административном смислу те речи – Србија. Али и Матица српска у Србији је заиста, у правом смислу те речи, матица – у кошници у којој смо сви, свако по своме дару, али и по Промислу Божјем, распоређени да не само негујемо и чувамо исти и јединствени идентитет, него да живимо тим својим идентитетом, без обзира где се налазимо. Кроз историју Матица српска је служила том циљу и, хвала Богу, она и данас вишеструко служи истом циљу и сигуран сам да ће тако бити и убудуће. Честитам организаторима и радујем се због тога што је овај скуп организован у Матици српској у Новом Саду, у Српској Атини.“

Фонд за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону организовао је и трећи по реду сусрет са преко 100 завичајних удружења, организација и институција у Новом Саду.

„Велика је част и задовољство окупити на једном месту преко 100 удружења која су регистрована у Републици Србији, а која своје програме реализују како у Србији тако и у региону. Такође ми је драго да се овде налази и велики број институција, које као и Фонд подржавају рад ових удружења“ – рекао је Душко Ћутило, директор Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону.

Извор: Фонд за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону

Фото: Српска православна црква (spc.rs)