Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић захвалио се гостима из Аустрије који су стигли на прославу Дана Републике и својим присуством подржавају напоре у одбрани институционалног интегритета и летигитимитета Српске.

Представништво Републике Српске у Аустрији је у Бањалуци организовало свечани ручак за представнике српских удружења и привреднике из Аустрије који су дошли на прославу 9. јануара.

Клокић је нагласио значај сарадње са дијаспором у Аустрији у очувању интегритета институција Републике Српске, саопштено је из Представништва Републике Српске у Аустрији.

– Желимо да се још чвршће повезујемо, да развијамо сарадњу у областима друштвеног, културног, привредног и научног живота, а истовремено да јачамо везе између дијаспоре и Републике Српске и тиме дамо допринос очувању нашег идентитета – рекао је Клокић.

Он је истакао да је Дан Републике Српске празник мира и српског права на слободу.

Прослави 9. јануара, Дана Републике Српске, присуствује око тридесет представника водећих удружења српске дијаспоре у Аустрији.

Шеф Представништва Републике Српске у Аустрији Младен Филиповић рекао је да важно што прослави Дана Републике присуствују представници српских удружења из аустријских покрајина јер на тај начин шаљу поруку заједништва уједињени око идеје подршке Српској.

– То су удружења која окупљају велики број наших клубова. Значајан је допринос наше дијаспоре у смислу подршке институцијама и грађанима Републике Српске – рекао је Филиповић.

Свечаном ручку присуствовао је и предсједник бањалучког Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов, који је најавио реализацију хуманитарних пројеката у сарадњи са Представништвом Републике Српске у Аустрији.

Извор: Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу – РТРС

Фото: Представништво Републике Српске у Републици Аустрији