Савез крајишких удружења из Новог Сада, уз подршку Фонда за избегла и расељена лица и за сарадњу са Србима у региону и Представништва Републике Српске у Србији, обиљежио је синоћ Дан Републике Српске и крсну славу Светог првомученика и архиђакона Стефана. На свечаности која је одржана у амфитеатру СПЕНС-а у Новом Саду послате су поруке мира, јединства, саборности и постојаности српског народа.

Приређен је богат културно-умјетнички програм уз претходно обављен чин ломљења славског колача.

Савјетник за културу и спорт у Представништву Републике Српске у Србији Борислав Максимовић у обраћању је нагласио важност обиљежавања 9. јануара, Дана Републике Српске.

„За нас је обиљежавање 9. јануара, Дана Републике Српске, веома важно јер показује саборност наших земљака који овдје живе и добре односе Српске и Србије које заједничким напорима јачамо градећи мостове између српског народа са обје стране Дрине“, поручио је Максимовић.

Дан Републике Српске и крсну славу Светог архиђакона Стефана је обиљежила и Завичајна заједница „Република Српска“ Суботица, која је угостила госте из Приједора, као и из осталих завичајних удружења у околини.

„Желимо на најљепши начин да прославимо Дан Републике Српске која је створена прије 32 године. Имамо обавезу према нашим мртвим борцима и цивилима који су своје животе уткали у темеље Републике Српске“, рекао је предсједник ове заједнице Милорад Ћопић на прослави.

У Акрону у Охају је и ове године при храму Светог Великомученика Димитрија свечано прослављен Дан Републике Српске.

У току свете литургије освећена су славска знамења да би у наставку био одслужен помен за све пострадале у народноослободилачком рату испред споменика свим пострадалим из рода српског чија се гробна мјеста не знају и свима онима за које више нема ко да се помоли и запали воштаницу.

У току славског ручка присутнима су се обратили Александар Мијатовић (домаћин овогодишње прославе), архимандрит Леонтије (Алавања) и надлежни свештеник протонамјесник Драган Гороњић.

Извор: Представништво Републике Српске у Србији – РТРС

Фото: Представништво Републике Српске у Србији