Министар Златан Клокић, састао се јуче са Ненадом Поповићем, министром без портфеља у Влади Србије задуженим за међународну економску сарадњу.

Тема састанка одржаног у Бањалуци били су, на првом мјесту, економски потенцијали Подриња за који су се сложили да је ријеч о ресурсу који може бити од изузетног значаја како за Републику Српску тако и за Србију.

Клокић је нагласио да је пројекат „Подриње“ велика развојна шанса за општине и градове с обје стране Дрине, јер обухвата 31 локалну самоуправу.

„Разговарали смо о томе како Српска и Србија могу заједно да наступе на међународном плану у домену привреде. Разговарали смо и о могућности успостављања IТ hubova у Републици Српској, кроз IT компаније које дjелују у Србији“, изјавио је тим поводом министар Клокић.

Министар Поповић је закључио како је сигуран да заједничким наступом увијек можемо донијети добро и Србији и Републици Српској.

Истакао да постоје огромни потенцијали за сарадњу између влада Српске и Србије, али и међународну сарадњу на трећим тржиштима.

– Јавне и приватне компаније Србије и Српске могу заједнички да наступају у региону, али и на свеобухватном руском и тржишту бившег Советског Савеза, где су и Казахстан, Узбекистан, Белорусија и Азербејџан. То су тржишта која расту – нагласио је Поповић.

Навео је да су један од главних ресурса инжењери, наглашавајући да је Бањалука позната по одличним машинским и инжењерима електротехнике.

Извор: Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу – РТРС

Фото: Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу