Министар без портфеља задужен за односе са дијаспором Ђорђе Милићевић присуствовао је Видовданској трпези, традиционалној манифестацији у овом дијелу Њемачке на којој ученици српских допунских школа кроз културно-умјетнички програм обиљежавају велики српски празник.

Прослави која је одржана у Генералном конзулату Србије у Минхену, уз подршку генералног конзула Божидара Вучуровића, присуствовало је више стотина дјеце, њихови родитељи и званице из јавне сфере. Међу гостима је био и генерални директор Телекома Србија Владимир Лучић са сарадницима.

Важност јединства

Милићевић је позвао окупљене да буду јединствени и подрже одлучну и храбру борбу предсједника Републике Србије Александра Вучића у одбрани наших националних и државних интереса.

– Треба да будемо поносни, и ја јесам поносан на све што чините и радите драга децо. На ваше учитељице. Знам колико је тешко када живите делеко од Србије да сачувате свој језик, културу, традицију, индентитет… У томе ћете увек имати подршку Владе Србије. Ви у Србији нисте гости, Србија је ваша кућа. Молим вас да никада не заборавите српски језик и нашу ћирилицу. Када завршите школе и факултете, то своје знање и искуство искористите у Србији, ми ћемо вас увек чекати раширених руку. Србија је била увек јака онолико колико је јединствена. Морамо бити јединствени сви, не само ми који смо у Србији, већ сви Срби где год живели- поручио је Милићевић.

Слободарски народ

Истакао је и да никада српски народ није био геноцидан, увек био слободарски.

– Никада није водио освајачке ратове, нити је Србин крочио с пушком на територију друге државе. Никада нисмо желели сукобе, увек смо поштовали међународно право. Великима смета када им ми мали саопштимо истину у очи. Када се сви сврставају негде, ми желимо само да сачувамо своју сувереност, независност и своју слободу – рекао је министар.

Важна мисија

Татјана Хот, координатор за Њемачку Српских допунских школа Министарства просвете, захвалила је министру и генералном конзулу на подршци, као и родитељима који дјецу усмјеравају и подржавају да похађају српске допунске школе.

– Наша школа има важну мисију, да деци која живе далеко од матичне земље пренесе знање о српском језику, култури и традицији. Док прослављамо Видовдан, поносни смо на ђаке који вредно уче и труде се да далеко од своје отаџбине очувају своје корене и идентитет – истакла је Татјана Хот.

На празник са дијаспором

Министар Ђорђе Милићевић је најавио и да ће предложити Влади Србије и колегама из Владе Републике Српске да централна прослава Дана српског јединства, слободе и националне заставе у дијаспори ове године буде у Минхену, због великог патриотизма који показују наши сународници у Њемачкој.

Извор: Vesti online

Фото: Д. Вукајловић