Трећи семинар наставног кадра „Просвјетине мреже допунских школа у Аустрији“ одржан је у просторијама школе при храму Св. Василија Острошког у Линцу, у суботу 15. јуна.

Проф. Срђан Мијалковић, оснивач и руководилац Просвјетиних школа припремио је и водио овогодишњи семинар.

Семинар је био посвећен идејама и темама о унапређењу рада. Прије свега, како олакшати, поједноставити и ефикасније организовати наставу и међусобну комуникацију, представљању рада школа, размјени искустава и координацији сарадње. На почетку семинара учеснике је поздравио отац Драган Мићић, старјешина храма и домаћин сусрета.

Уводно предавање одржао је г. Срђан Мијалковић. Истакао је да се у наредном периоду планира обилазак школа, као и веће праћење њиховог рада. Сљедеће године планирају се нови пројекти, нове школе и креативне радионице у школама. Просвјетине допунске школе српског језика имају важну улогу на пољу очувања националног идентитета. Захвалио је нашој цркви на подршци и рекао да се очекује већа сарадња са српским институцијама и организацијама, јер су ове школе најзначајнија образовна установа за Србе у Аустрији, а раде на исти начин и по истом програму као школе под ингеренцијом Министарства просвете Србије.

„Драго ми је што сада многи суграђани схватају важност наше борбе за језик и све више говоре о томе. Време ја да са речи пређу на дела и придруже се напорима Просвјетиних школа на образовању наше деце у Аустрији, као и активностима у промовисању српског језика, на целој територији ове земље. Ми имамо права на свој језик и само заједнички се можемо изборити за та права“, додао је Мијалковић.

Извор и фото: Српско просвјетно и културно друштво Просвјета Аустрија