Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић истакао је значај финансијске помоћи коју је предсједник Србије Александар Вучић најавио за неразвијене општине Српске, јер ће омогућити да те локалне заједнице ријеше неке од горућих проблема.

– Претпостављамо да су то општине које су неразвијене, те пограничне општине између Републике Српске и Федерације БиХ – изјавио је Клокић.

Он сматра да је то природан наставак сарадње и подршке коју Влада Србије даје Републици Српској.

– Народ Републике Српске је више него захвалан за ту помоћ, јер готово да и не постоји јединица локалне самоуправе у Српској гдје није реализован барем један пројекат који је финансирала Србија – рекао је Клокић.

Он је навео да најављена посјета и помоћ Републици Српској указује да је за Србију, осим Косова и Метохије, најзначајније национално питање – Српска.

Клокић је истакао да су основа за помоћ специјалне и паралелне везе које постоје између Републике Српске и Србије, а које су потписане у претходном периоду.

– Подршка Србије Републици Српској никада није изостала у институционалном смислу, али такође никада није била конкретнија него од када је на власти Вучић и данашња гарнитура СНС-а – рекао је Клокић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик разговарао је у уторак, 31. јануара, са предсједником Србије Александром Вучићем, који је најавио да ће у наредних мјесец дана посјетити више мјеста у Српској, посебно сиромашније општине, за које ће Србија припремити значајну финансијску помоћ и подршку у инфраструктурним пројектима.

Додик је најавио да би крајем фебруара или почетком марта у Бањалуци требало да буде одржана заједничка сједница влада Српске и Србије, као и сједница Савјета за сарадњу о специјалним везама.

Извор: РТРС-СРНА

Фото: Влада Републике Српске